Cum îl înveți să aibă răbdare

Pare că toți copiii mici sunt fani Queen – cu a lor celebră melodie I want it all: ei vor tot și vor atunci! Pentru copilul mic conceptul de 'mai târziu' nu există. Cum îl înveți pe copilul mic să aibă răbdare?

 

Copilul mic nu înțelege ce înseamnă să ai răbdare, nu pricepe că să ai răbdare nu echivalează  cu o respingere sau un refuz. El doar vede că nu primește ceea ce vrea și dacă nu primește atunci, nu va mai primi deloc (crede el), ceea ce îi generează frustrare.

Tocmai pentru că cel mic nu înțelege noțiuni legete de timp, este bine să aplicăm tactica de distragere a atenției atunci când vrea ceva și vrea atunci. În loc să-i spui 'nu mergem acum în parc, pentru că trebuie să mănânci' – ceea ce pentru el se traduce cu 'nu', spune-i 'sigur că mergem în parc, imediat după ce mănânci'. Chiar dacă nu înțelege bine conceputul de înainte și după, dacă îi dai drept reper o acțiune pe care o face deja, îl ajută să înțeleagă sau măcar să intuiască faptul că se va întâmpla și ceea ce vrea el.

De ce să ții cont

Nu poți cere unui copil mic să aibă răbdare pentru ca tu să rezolvi niște activități care sunt de neînțeles și plictisitoare pentru el.

Dar îl poți învăța răbdarea, pas cu pas, în raport cu lucrurile pe care le dorește pentru el. Răbdarea înseamnă de fapt, să aștepte, să amâne realizarea imediată a nevoii lui, să își crească toleranța la frustrare, ceea ce îl va ajuta de multe ori în viață.  Amânarea recompensei imediate este primul pas către maturitate.

Copiii care învață să aibă răbdare se vor descurca mai bine la nivel social. Nu vor fi isterici, nu se vor da cu fundul de pământ, pentru a obține ceea ce doresc, vor căpăta un soi de detașare și vor avea o altă perspectivă asupra lucrurilor. Ei vor deveni  capabili să ia decizii bazate pe raționament, și nu pe necesitatea de moment, ceea ce este o dovodă de echilibru și maturitate.

Foarte frumos în teorie, dar cum îl înveți mai exact pe copil să aibă răbdare?

Pas cu pas

  • Nu vă năpustiți (voi, bunicii sau bona) să îi îndepliniți orice dorință, orice 1-2 animoft, imediat ce cere ceva, pentru că îl veți deprinde să primească gratificare imediată, iar atunci când alte persoane nu vor proceda la fel, reacția lor întârziată va fi o sursă de frustrare și va declanșa crize de nervi.
  • Laudă copilul ori de câte ori are răbdare – poate nu înțelege conceptul de răbdare, dar pentru că va vedea că primește o recompensă pentru acest comportament, îl va repeta.  Mai mult decât a primi orice altceva, copilul mic râvnește să primească admirația și afecțiunea părintelului.
  • Faceți împreună diferite activități care necesită răbdare: sădiți flori în ghivece, faceți un puzzle, construiți ceva din cuburi (dar neapărat împreună, pentru ca activitatea să nu i se pară atât de plictisitoare).
  • Ține-te întotdeauna de promisiuni: dacă spui copilului că veți face ceva, respectă ceea ce ai promis când ai promis.
  • Dă-i să facă altceva în timpul în care ar trebui să aibă răbdare – ceva care să îi distragă puțin atenția de la faptul că încă nu se petrece ceea ce vrea el, fix atunci când vrea el.
  • Explică-i în termeni clari ce înseamnă mai târziu. Copilul nu cunoaște adverbele de timp și nici concepte abstracte, așa că trebuie să îi explici pe înțelesul lui, în funcție de activitățile pe care le cunoaște deja și le face în acel moment.Și ține-te de cuvânt  -așa cum am mai spus.

 

foto Shutterstock

 

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Buton