Cum il inveti valoarea banilor

A economisi – de fapt, a invata sa programezi banii – este unul dintre lucrurile cele mai importante pentru echilibru in viata de adult.

Cat de importanti sunt banii?

A discuta cu copilul tau despre bani inseamna mai mult decat a-l pregati pentru ziua in care va munci pentru un salariu sau va eco­nomisi banii pe care ii va castiga. Inseamna si a-l invata sa inteleaga va­loa­rea pozitiva sau negativa a banilor.

De exemplu, faptul ca banii nu sunt un mod de a-ti arata dragostea, desi este foarte frumos sa cumperi cuiva drag un cadou; dragostea ti-o poti arata prin actiuni si cuvinte.

Vorbiti cu copilul despre sentimentele, atitudinile voastre, despre bani. Va inteleage de ce acestia sunt importanti, de ce apar conflicte din cauza lor, de ce si cand sunt necesare compromisurile.

Luati decizii impreuna!

Dupa cum probabil stiti, copilul invata cel mai bine prin puterea exemplului personal al parintilor sai. Nu va ascun­deti de copii atunci cand trebuie sa luati decizii despre bani si invatati-i care sunt termenii in care trebuie sa gandeasca in situa­tiile respective.

Astfel, ei vor invata despre responsabilitate, valorile familiale, luarea deciziilor, compararea de preturi si decizia de cumparare, stabilirea scopurilor si priorita­tilor, managerierea banilor in afara casei.

Cand un copil isi intreaba parintii cati bani au, el nu vrea sa stie care le este castigul lunar, ci daca au su­fi­cienti bani ca sa ii cumpere o ju­ca­rie sau sa ii plateasca o excursie.

Trebuie sa ne exprimam cores­pun­zator nivelului de dezvoltare a copi­lului, nu nea­parat varstei lui cronologice. Si sa vorbim in termeni concreti. Copiii sunt foarte curiosi cum poti sa te des­­curci in lumea adultilor.

De aceea, ori de cate ori banii sunt incasati, transferati, donati, imprumutati, pusi deoparte, copilul trebu­ie introdus in tainele procesului, pentru ca el sa inteleaga cum func­tioneaza lumea banilor. Si ce ganduri si emotii sunt implicate cand vine vorba de decizii financiare.

Inca din clasa I, putem sa ii dam copilului anumite sume de bani pentru a le gestiona. Asta nu inseamna neaparat o in­dem­nizatie zilnica sau lunara, ci niste recompense financiare pentru servicii facute sau bani primiti de ziua lui sau cu ocazii speciale (de sarbatori).

Copilul va fi ajutat sa ia decizii financiare legate de fondurile lui – daca isi va cumpara ceva, cum sa ia decizia, sa analizeze necesitatea cheltuielii respective, ce riscuri implica.

Cum sa aleaga cel mai bun produs

Invatati copilul sa isi tina un „registru al cheltuielilor si venitu­rilor, sa anali­zeze pe ce isi consuma cel mai mult banii, ce ar putea sa restranga si, pe baza inregistrarilor, sa invete sa economi­seas­ca, pentru a-si putea cumpara mai tarziu ceva ce isi do­reste foarte mult.

Studiati impreuna ofertele si aratati-i cum sa compare pre­turile pentru un produs dat. Priviti impreuna reclamele si invatati-l sa discearna – oare toate acele trasaturi chiar apartin produsului, face el ceea ce se afirma ca face, pretul chiar cores­punde calitatii etc.?

Dorinte indeplinite

Faceti fiecare o lista de dorinte si apoi, pentru fiecare produs, o estimare de pret si incercati sa evalu­ati in cat timp puteti strange banii necesari. Fiecare va gandi cum va aduna suma necesara indeplinirii uneia dintre dorinte.

Nu va grabiti sa donati fonduri pentru indeplinirea dorintelor copilului, dati-i ocazia sa isi faca propriile planuri de economisire, dar gasiti ocazii de a-l remunera (cu sume mici) pentru ser­vicii pe care vi le face (spalat masi­na, mici comisioane etc.). Copilul va avea o satisfactie uriasa sa economi­seasca si sa cumpere el singur „do­rinta.

Sa traim conform realitatii

Multi parinti se pot simti presati de copiii lor sa le dea o alocatie, numai pentru faptul ca unii colegi de-ai lor au asa ceva. Poate ca nu aveti destui bani sau nu vreti sa faceti asta. Nu va lasati prinsi de sentimentul de vinovatie. Explicati celui mic care este mo­ti­vul refuzului si implicati-l in aceasta decizie financiara.

Nu va fie jena de faptul ca nu aveti bani pentru tot ceea ce isi doreste si faceti impreuna un plan de cheltuieli si econo­mii, astfel incat sa aiba parte de unele lucruri pe care le vrea, dar fara sa frustrati restul familiei sau plata facturilor.

Este important sa invatam copilul sa traiasca conform posibilitatilor finaciare, ca sa nu devina un adult vesnic indatorat sau sa cada prada tentatiei unor castiguri usoare.

Dupa ce le-ati explicat co­pii­lor care sunt principiile dupa care functioneaza ban­cile (dobanzi pentru imprumuturi, in­ves­­titii), desigur, la nivelul lor de intelegere, creati-le ocazia de a va da cu imprumut mici sume (din eco­no­miile lor) cu dobanda, iar daca va cer bani cu imprumut, puteti ne­gocia cu ei o mica dobanda la imprumut.

Desi pare mic, copilul este suficient de inteligent pentru a intelege care sunt avantajele si dezavantajele gestului de a da sau a lua bani cu imprumut. Acest lucru nu numai ca il va pregati pentru „economia de piata, dar il va si stimula sa economiseasca prin forte proprii.

Text: Cristiana Haica;
Foto: 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau