Cum il scapi de dependenta de tehnologie, fara reactii negative

De cate ori nu amanam un raspuns sau mai rau, ii ignoram total pe moment, ca trebuie sa raspundem la un mesaj, ne suna cineva sau citim un mail marcat „IMPORTANT”?

Si atunci cum sa ne asteptam ca ei sa poata renunta usor la dispozitivele electronice ca tableta, smartphone-ul sau calculatorul, cand noi insine nu ne putem separa? Iata 4 trucuri care te vor ajuta sa il scapi de dependenta de tehnologie fara crize de furie si fara alte reactii negative.

1. Ofera o alternativa placuta

Pentru cei mai mici dintre copii, care s-au nascut practic cu tehnologia in brate, tranzitia poate fi dificila.
Spune-i din timp ca urmeaza sa schimbati activitatea in desfasurare, pentru a avea ceva timp de acomodare cu ideea, iar cand timpul de joaca s-a epuizat, ofera-i o alternativa ferma si clara, eventual placuta, pe cat posibil: poate fi pranzul, care il asteapta si care in caz contrar se va raci, sau poate fi o activitate creativa, precum un set de pictura cu care ii vei stimula imaginatia.

2. Seteaza mici indicatoare care sa il ajute sa inteleaga conceptul de timp limitat

„Cand limba mare ajunge la 12, inseamna ca timpul s-a terminat si inchidem tableta” este un exemplu de astfel de indicator.
In situatia in care copilul este mai mare, il poti incuraja sa seteze chiar o alarma pe telefon sau pe tableta, iar cand alarma suna, activitatea sa se incheie.

3. Lasa activitatea sa se desfasoare pana cand exista o finalitate

Daca vorbim de un desen animat, roaga-l sa incheie activitatea cand se termina episodul.
Daca e vorba de un joc, urmatorul nivel sau un numar prestabilit de nivele, dupa care joaca se incheie.

4. Traseaza clar regulile si consecintele

Poate fi dificil ca, daca pana acum l-ai lasat sa se bucure in voie de incantarea oferita de dispozitivele mobile, acum sa ii limitezi accesul la acestea.
Din acest motiv, daca in prima faza pasii de mai sus nu functioneaza, asigura-te ca tu insati te tii de regulile impuse.
Daca cedezi intr-o zi, vei ceda si in alta zi, iar lipsa de strictete cand vine vorba de timpul petrecut in fata ecranelor este principalul motiv pentru care copilul nu va putea depasi aceasta dependenta.
Discuta din timp consecintele incalcarii regulilor, asigura-te ca le-a inteles si aplica limitari mai drastice atunci cand copilul nu respecta regulile.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau