Pielea bebelușului: ce este normal și ce nu

Pielea bebelusului se descuamează în primele săptămâni după naștre, timp în care este bine să-i faci baie doar cu apă și cu săpun dermatologic. Pliurile cutanate din zona gâtului, brațelor sau din zona inghinală necesită îngrijire suplimentară. Uite ce să știi despre pielea bebelușului, ce este normal și ce nu.

Baia este obligatorie din prima zi, având grijă să respecți măsurile de îngrijire a zonei ombilicale – vezi aici cum îngrijești buricul. Orice tratament se va face numai pe pielea curatata in prealabil.

Icterul

Cel fiziologic (culoarea galben-pai) apare imediat dupa nastere si este „normal. Ficatul este imatur si nu poate procesa biliburina. Copiii alaptati la san pot avea un icter prelungit, mai ales in cazul in care grupele de sange ale mamei si sugarului difera.

Trebuie sa atentionezi pediatrul cand coloratia pielii se intensifica si acest simptom e insotit de scaune deschise la culoare, chiar albe, sau de urina care pateaza. Pediatrul trebuie anuntat si daca la trei saptamani dupa nastere pielea nu a capatat culoarea normala, ci are in continuare o tenta portocalie sau verzuie.

Acneea infantilă

Bubitele care apar pe piele la cateva saptamani dupa nastere – de obicei, intre saptamanile a treia si a sasea – sunt cauzate de hormonii in exces. Ele sunt prezente pe pometi si nu trebuie sa te ingrijoreze decat daca nu trec de la sine ori daca se inmultesc. Medicul pediatru si/sau cel dermatolog iti va prescrie, daca este cazul, o mixtura simpla care contine talc, oxid de zinc si glicerina.

Atentie: acneea infantila se poate suprainfecta! Regulile de igiena trebuie respectate cu strictete de catre cei care intra in contact cu sugarul! De asemenea, este total contraindicata sarutarea celui mic, existand acelasi risc, al suprainfectarii.

Bubitele pentru care este nevoie de un tratament special sunt cele cauzate de piodermita. Micile cosulete care apar pe piele sunt declansate de stafilococul auriu, cu care, din pacate, se pleaca de multe ori chiar din maternitati. In timp ce acneea infantila se manifesta doar pe fata, piodermita se caracterizeaza prin cosulete aparute pe tot corpul, inclusiv pe fata si pielea capulului.

 

Eritemul fesier

Bubulitele rosii de pe fundulet, de pe organele genitale sau de pe abdomen pot aparea cand bebelusului nu i-a fost schimbat timp indelungat scutecul. Este, poate, cea mai comuna problema, dar nu cea mai putin importanta. Previi aparitia eritemului fesier schimband des absorbantele.

Pediatrul va prescrie, daca este cazul, o crema speciala, dermatologica, pentru tratarea iritatiei. Dermatita seboreica Cojile de pe pielea capului sunt motiv de suparare pentru pielel bebe 2multe mamici. Pediatrul iti va spune daca este cazul sa le tratezi local, cu mixturi de alcool si albastru de metil si/sau pudra cu antibiotic.

Pete albăstrui

Nu intra in panica atunci cand vezi ca degetelele ii sunt mai degraba albastre decat roz. Asta se intampla fiindca sistemul nervos este imatur, iar nou-nascutii sunt sensibili chiar si la temperaturi normale. Degetele vor capata culoarea normala daca-l invelesti pe bebe cu o patura in plus. Trebuie sa consulti medicul cand pete albastrui apar si in alta parte pe corp – poate fi un semn de insuficienta oxigenare.

 

foto Shutterstock

 

Consultanti: Dr. Amelia Dan, Dr. Oana Jinga, Foto: HEPTA/PHOTONONSTOP


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul