Cum îngrijești pielea bebelușului iarna

Frigul, vântul aspru, deshidratarea și variațiile de temperatură între casă și afară sunt principalii factori care afectează iarna pielea delicată a bebelușilor. Uite cum să îngrijești pielea bebelușului atunci când temperaturile scad.

 

Zona din jurul gurii este foarte expusă frigului și se crapă repede din cauza combinației de frig și salivă. Nu ieși din casă fără a aplica o cremă protectoare grasă, special concepută pentru bebeluși (fără parfum și coloranți, adică). De altfel, pe toată fața trebuie aplicată o cremă, dar într-un strat subțire, care să nu astupe porii.

Nu pune copilului fularul peste față – așa cum ne făceau mamele noastre. Va transpira, iar umezeala în combinașie cu frigul va determina apariția unor porțiuni de piele rugoasă, aspră și iritată, ba chiar crăpată, în care se pot acumula bacterii, care se înmulțesc rapid (chiar și pe timp de iarnă).

Ai grijă să nu expui copilul prea mult la frig – pentru că cel mic nu se poate mișca, temperatura corpului său scade mult mai repede, chiar dacă tu l-ai învelit în 3 hăinuțe și ai pus peste el și o păturică. Dacă pielea din zona obrazului sau nasului a devenit albicioasă sau cenușie, cel mic este deja amorțit de frig. Poți încălzi poțiunile afectate de frig, punând palmele tale calde peste fața bebelușului, dar fără a freca zona respectivă.

Copiii cu teren atopic (diagnosticați sau nu cu dermatită atopică) au nevoie de shutterstock_96528796îngrijiri speciale pe timp de iarnă. Fii atentă la  zonele cu pliuri – coate, genunchi, încheieturi, spatele urechilor sau zona de sub gât, unde apar de obicei, foarte vizibil, manifestările dermatitei atopice – piele aspră, roșie, iritată sau puțin umflată.  Aplică mai des creme emoliente, în strat subțire. Nu administra după ureche preparatele cortizonice. Acestea pot fi folosite doar la recomandarea dermatologului și doar pe termen scurt.

Alte măsuri de îngrijire și igienă

  • Păstrează o temperatură constantă, nu mai mare de 23 de grade, pentru a evita uscăciunea excesivă. Un umidificator ți-ar fi de mare folos în această perioadă, în care folosim mult calorifere, radiatoare, aer condiționat, aeroterme, care usucă aerul.
  • Ai grijă cum îl îmbraci pe bebe – dacă tu stai în tricou în casă, nu-i pune celui mic body, salopetă și pulover – bebelușii își reglează temperatura corpului mai greu decât noi, pentru că glandele lor sudoripare nu funcționează la capacitate maximă, iar pielea le este mai subțire.
  • Fii atenă la pielea din zona nasului –pentru că în această perioadă au loc cele mai mult episoade de răceală și gripă, folosește, după ce îndepărtezi mucozitățile (cu ajutorul unei pompițe speciale pentru nas), un servețel fără parfumant și apoi o cremă hidratantă și calmantă, pentru a preveni iritațiile.

foto Shutterstock

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul