Cea mai buna metoda de a te asigura ca cel mic este ferit de microbi e sa-l inveti si pe el masuri de igiena inca de cand este bebelus.
Ne jucam, memoram
Este mult mai eficient sa-i induci obiceiul de a se spala decat sa stai in permanenta cu ochii pe el si sa executi tu aceste actiuni pentru el. Cum invata? In joaca!
Cumpara sapunuri, geluri antibacteriene, servetele umede cu cutii haioase, fie ca model, fie cu etichete foarte colorate. Cumpara carticele in care personajul principal este invatat sa se spele pe manute, pe dinti, pe fata etc. Inventeaza un cantecel „de spalat sau foloseste un cantec preferat al copilului ca semnal pentru actiunea de spalare a manutelor.
Faceti un fel de orar al spalarilor pe manute si aplicati o bulina colorata pentru spalarile dupa parc/inainte de masa etc. – limitati numarul de rubrici pentru a nu-i induce copilului fobii. Tot in acest scop, nu-l terorizati cu povesti despre microbii monstruosi.
Pas cu pas, asa procedam
Puteti realiza un plan pe etape, cu cifre si desene, incepand din momentul manutelor murdare pana la etapa finala – dupa ce ne-am spalat, suntem curati, sanatosi, fericiti. Operatiunea „cu mainile curate poate incepe inca din primul an de viata al bebelusului – in primele luni, ii veti spala voi manutele, apoi, pe masura ce dobandeste mai multe abilitati, ii puteti prinde mainile intr-ale voastre (dupa ce v-ati spalat voi) si sa-i aratati, efectiv, cum ne spalam pe manute.
La un moment dat, va dori sa incerce si singur. Aveti grija sa nu-si duca mana la ochi, pentru ca experienta sapunului in ochi il poate determina sa refuze un episod ulterior de spalare pe manute.
Prin repetitie
Copiii invata cel mai bine prin repetare. Crearea unui ritual (pe care sa-l respecte toti membrii familiei) este de mare ajutor in asimilarea regulilor de igiena (si, de altfel, a tuturor deprinderilor) de catre un copil mic. Spalatul pe maini nu trebuie sa fie vreun examen sau o lucrare de doctorat – chiar si daca folositi desenase sau cantecele, rutina trebuie sa fie una simpla.
Copiii nu au o capacitate de concentrare asupra unui lucru prea mare/intinsa – le veti pierde atentia dupa trei minute daca va inecati in amanunte si paranteze despre de ce este bine sa ne spalam pe maini etc. Informatiile se adauga pe masura ce copilul are nivelul cognitiv necesar pentru a le intelege – chiar daca sunteti pasionat de biologie, nu-i veti vorbi despre Mucor mucedo (mucegai).
Cand ne spalam
Text: Arhiva Edipresse; Foto: DREAMSTIME.