Cum invata copiii despre igiena

Cea mai buna metoda de a te asigura ca cel mic este ferit de microbi e sa-l inveti si pe el masuri de igiena inca de cand este bebelus.

Ne jucam, memoram

Este mult mai eficient sa-i induci obiceiul de a se spala decat sa stai in permanenta cu ochii pe el si sa executi tu aceste ac­­­­ti­­­­­uni pentru el. Cum invata? In joaca!

Cumpara sapunuri, geluri antibacteriene, servetele umede cu cutii haioase, fie ca model, fie cu etichete foarte colorate. Cumpara carticele in care personajul principal este invatat sa se spele pe manute, pe dinti, pe fata etc. Inventeaza un cantecel „de spalat sau foloseste un cantec preferat al copilului ca semnal pentru actiunea de spalare a manutelor.

Faceti un fel de orar al spalarilor pe manute si aplicati o bulina colorata pentru spalarile dupa parc/inainte de masa etc. – limitati numarul de rubrici pentru a nu-i induce copilului fobii. Tot in acest scop, nu-l terorizati cu povesti despre microbii monstruosi.

Pas cu pas, asa procedam

Puteti realiza un plan pe etape, cu cifre si desene, incepand din momentul manutelor murdare pana la etapa finala – dupa ce ne-am spalat, suntem curati, sanatosi, fericiti. Opera­­­­­tiunea „cu mainile curate poate incepe inca din primul an de viata al bebelusului – in primele luni, ii veti spala voi manu­­­­tele, apoi, pe masura ce dobandeste mai multe abili­­­­tati, ii puteti prinde mainile intr-ale voastre (dupa ce v-ati spalat voi) si sa-i ara­­tati, efectiv, cum ne spalam pe manute.

La un moment dat, va dori sa incerce si singur. Aveti grija sa nu-si duca mana la ochi, pentru ca experienta sapunului in ochi il poate de­termina sa refuze un episod ulterior de spalare pe manute.

Prin repetitie

Copiii invata cel mai bine prin repetare. Crearea unui ritual (pe care sa-l respecte toti membrii familiei) este de mare ajutor in asimilarea regulilor de igiena (si, de altfel, a tuturor deprinderilor) de catre un copil mic. Spalatul pe maini nu trebuie sa fie vreun examen sau o lucrare de doctorat – chiar si daca folositi desenase sau cantecele, rutina trebuie sa fie una simpla.

Copiii nu au o capacitate de concentrare asupra unui lucru prea mare/intinsa – le veti pierde atentia dupa trei minute daca va inecati in amanunte si paranteze despre de ce este bine sa ne spalam pe maini etc. Informatiile se adauga pe masura ce copilul are nivelul cognitiv necesar pentru a le intelege – chiar daca sunteti pasionat de biologie, nu-i veti vorbi despre Mucor mucedo (mucegai).

Cand ne spalam

  • De fiecare data cand pregatim, servim masa
  • inainte de a schim­ba scutecul celui mic si dupa dupa ce-l ajutam sa se stearga (dar chiar si cand il ajutam noi, se va spala si el pe maini, pentru ca pune, de obicei, mana pe vasul de toaleta, si pentru a-i induce obiceiul de a se spala pe maini dupa ce merge la baie)
  • dupa ce ne intoarcem din parc (in parc, oricum, sa avem cu noi un gel antibacterian)
  • dupa ce fumam (noi, adultii)
  • dupa manevrarea substantelor chimice sau a unor obiecte murdare
  • dupa orice operatiune de curatenie (dat cu aspirator, sters praf, curatat gea-muri etc.)
  • dupa ce am fost in contact cu animale
  • dupa gra­di­narit (chiar daca am folosit ma­nusi)
  • dupa ce folosim bani (pe care in niciun caz sa nu-i numaram inmuind degetul in gura, deoarece sunt plini de milioane de microbi…).

Text: Arhiva Edipresse; Foto: DREAMSTIME.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate