Cum inveti bebelusul sa adoarma singur: Metoda CIO

Una din cele mai controversate metode de a invata bebelusul sa adoarma singur este metoda CIO, prescurtare a expresiei cry it out'. Vezi ce inseamna, cum se aplica si care sunt avantajele metodei CIO de a adormi bebelusul.

Majoritatea parintilor, cand aud de aceasta tehnica, presupun ca metoda implica lasarea bebelusului sa planga oricat e nevoie, pana cand adorm. Insa conform metodei CIO, un mod de a invata copilul sa adoarma ce poate fi aplicat oricarei tehnici de adormire, este in regula sa lasi copilul sa planga pentru o anume perioada de timp (de multe ori foarte scurta) inainte de a ii oferi confortul matern.

Ce este metoda CIO de a adormi bebelusul

Inventatorul metodei, Richard Ferber, medic pediatru, sustine ca nu plansul in sine este scopul in aceasta situatie, ci ca pentru unii copii plansul e imposibil de evitat inainte de a adormi. Multi medici pediatri sunt de acord ca plansul este ceva normal si ca a il lasa sa planga inainte sa adoarma functioneaza in multe cazuri.

Metoda presupune ca adormirea bebelusului e ceva ce poate invata sa faca singur, cat timp i se da ocazia.

Astfel, daca cel mic se obisnuieste sa fie leganat sau tinut la san inainte de a adormi, nu va putea sa invete sa adoarma singur. Cand se trezeste in timpul noptii, asa cum fac majoritatea copiilor, se va alarma si va incepe sa planga, simtindu-ti lipsa, in loc sa se culce la loc.

La polul opus, daca bebelusul invata sa adoarma singur, cand se trezeste va fi mai putin panicat si se va putea intoarce la somn.

Plansul nu este un scop in sine, insa este de multe ori greu de evitat in incercarea de a-l invata sa doarma singur. Cei ce militeaza pentru metoda CIO sustin ca dezavantajul: plansul de cateva ori inainte de somn, merita pe termen lung: copilul va putea sa adoarma usor singur, iar parintii vor putea sa se bucure de o noapte de somn neintrerupt.

Cum pui in aplicare metoda CIO

La inceput, astepti pana cand copilul tau este pregatit fizic si emotional sa doarma pe parcursul intregii nopti, de regula incepand cu luna 4-6 de viata. Autorul tehnicii nu mentioneaza o varsta de la care este bine sa incepi sa aplici tehnica, deoarece variaza foarte mult de la un copil la altul.

Daca nu esti sigura ca bebelusul este pregatit, poti incerca sau discuta cu medicul. Daca incerci, iar copilul se opune vehement, incearca peste alte cateva saptamani.

  1. Pune copilul in patut cand e somnoros, dar inca e treaz.
  2. Spune-i noapte buna', saruta-l si pleaca din camera. Daca incepe sa planga, lasa-l sa planga o perioada scurta de timp.
  3. Intoarce-te in camera, nu mai mult de 1-2 minute. Mangaie-l si calmeaza-l folosind un ton cald si linistitor. Nu il ridica din patut. Pleaca din nou, chiar daca plange.
  4. Nu te intoarce in camera lui pentru o perioada putin mai lunga de timp fata de prima data, si repeta procedeul marind intervalele de timp in care el ramane singur.
  5. Urmeaza aceasta rutina pana cand copilul adoarme in lipsa ta, iar daca se trezeste reaplica pasii de mai sus.
  6. Mareste intervalele de timp dintre vizite in fiecare noapte. In majoritatea cazurilor, potrivit lui Ferber, copilul va incepe sa adoarma singur din a 3-a sau a 4-a noapte. Daca cel mic se opune cu vehementa acestei tehnici, incearca din nou peste cateva saptamani.

Cat timp ar trebui sa-l las sa adoarma singur

Ferber sugereaza in cartea sa urmatoarele intervale:

  • In prima noapte, lasa-l singur in reprize de 3, 5 si cel mult 10 minute.
  • In a doua noapte, lasa-l intai singur pentru 5 minute, apoi pentru 10, respectiv 12 minute.

Intervalele de timp nu sunt batute in cuie, le poti modifica in functie de cum simti ca e mai potrivit pentru copilul tau.

Trucuri pentru a face aceasta metoda mai usoara pentru copilul tau

  • Formeaza o rutina de somn cu care copilul sa se obisnuiasca si sa stie exact ce urmeaza. De exemplu, pune-l la somn dupa baita, dupa ce ii citesti sau ii canti, mereu la aceeasi ora.
  • Formeaza-ti o rutina si urmeaz-o pana la capat. Alti parinti care au incercat sa isi adoarma copiii cu aceasta metoda spun ca e important sa ramai constant. Daca nu cumva copilul tau inca nu e pregatit pentru a adormi singur, urmeaza pasii pentru cateva saptamani.
  • Cand copilul se trezeste in noapte, e foarte probabil sa fii tentata sa cedezi si sa il linistesti luandu-l in brate pana adoarme. Daca faci asta, tot progresul de pana atunci se va irosi si o vei lua de la capat.
  • Anticipeaza cateva nopti in care vei dormi prost. Cand incepi sa aplici metoda asta, asigura-te ca e intr-o perioada in care iti permiti sa irosesti cateva ore de somn, precum la inceputul unui weekend.
  • Pregateste-te pentru cateva nopti dificile. Nu e usor sa auzi cand copilul tau plange, pentru unii parinti poate fi chiar imposibil sa reziste.

URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton