Cum înveți copilul să fie punctual

Începe grădinița sau școala? Este momentul să înveți copilul câte ceva despre punctualiatate. Altfel, diminețile nu vor fi liniștite, ci condimentate cu țipete, iar dacă mai prinzi și o aglomerație pe drumul către birou, ziua nu-ți va fi deloc bună. Deci, cum înveți copilul să fie punctual?

 

Și adulții au o problemă cu a fi punctuali și mulți dintre noi nu reușim să fim la timp la întâlniri sau să începem programul la birou la timp (aici intrăm însă în altă discuție). În timp ce pentru un adult este mai greu să-și schimbe proastele obiceiuri,copiii sunt foarte ușor de învățat să fie punctuali.

Cum îți înveți copilul să fie punctual? Apelând la jocuri, evident:

Jocul începe cam așa: seara, după ce mergem în parc și mâncăm cu toții, îi povestim copilului că am aflat despre un joc nou, care poate face diminețile mai ușoare și mai distractive. Numai că jocul acela nu poate să se desfășoare decât cu ajutorul ceasului.

Jocul se cheamă Cine e mai rapid – limba mare a ceasului sau copilul? Desigur, pentru ca acest joc să funcționeze, trebuie să-i fi spus înainte câte ceva copilului despre cum funcționează ceasul – măcar despre limba mare a ceasului.

Îi spui apoi că jocul funcționează așa: dacă el câștigă și ceasul pierde, primește un mic premiu (atenție cu ce-l premiați: vreți să-l învățați să fie punctual, nu să-l mituiți ca să se comporte cum trebuie). În schimb, dacă nu se încadrează în timp, înseamnă că ceasul a fost mai rapid, iar el, copilul va ieși pe ușă la momentul stabilit pentru plecare așa cum este – în pijama, în papucii de casă etc.

După ce îi spui regulile jocului, îi amintești ce are de făcut dimineața – spălat, mâncat, îmbrăcat, aranjat haine, încățat și pregătit ghiozdan. Stabilești cu copilul ce puteți face de cu seara, dinainte de culcare, pentru ca să puteți păcăli ceasul.

Ghiozdanul, hainele și încălțămintea pot fi pregatite de cu seara. Pentru dimineața putem face, ca o repetiție înainte de joc, deci fără știrea ceasului, o cronometrare a timpului necesar pentru ce avem de făcut dimineața. La timpul necesar, mai adăugăm 10-15 minute pentru joacă și desene.

Dacă în timpul repetiției descoperim că avem nevoie de 40-45 de minute pentru a face toate acele lucruri de dimineață, noi vom pune ceasul să sune cu o oră înainte de momentul în care trebuie să ieșim pe ușă. În zilele mai importante (prima zi de grădi, de școală etc) ar trebui să ne rezervăm o jumătate de oră în plus pentru situații neprevăzute și pentru blocajele din trafic.

Odată ce copilul a înțeles jocul cu ceasul, dimineața nu îi mai amintim copilului ce are de făcut, dar am putea să pucntual 2pregătim o listă cu aceste activități, desenate pe o foaie, în ordinea stabilită anterior: spălat, mâncat, îmbracat etc.

El singur trebuie să urmarească limba ceasului și să se încadreze în timp. Dacă nu se încadrează în timp, respectăm regula jocului. Înseamnă că ceasul a fost mai rapid, iar el, copilul va ieși pe ușă la momentul stabilit pentru plecare așa cum este – în pijama, în papucii de casă etc.

Ți se poate părea o măsură drastică, dar dacă o singură dată o aplici, iar copilul respectă consecințele faptului că nu a terminat la timp ce avea de făcut (glumele prietenilor sau privirile mirate ale vecinilor)  fii sigură că a doua oară nu va mai întârzia!

 

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Pas cu pas