Cum îți ajuți copilul să devină un adult de succes. Șapte sfaturi de la psiholog

Oamenii diferă mult unii de ceilalți. Există câteva exemple de indivizi care au rezultate excepționale în domeniile în care activează – precum Elon Musk, Jeff Bezos, Michael Jordon, Serena Williams, Mozart, Beethoven etc. Iar calitățile lor remarcabile se datorează, potrivit psihologului Dr. Kumar Mehta, modului în care părinții s-au comportat cu ei în copilărie.

Dr. Mehta a studiat cu atenție legătura dintre persoanele care excelează și rolul părinților în creșterea lor. Și a concluzionat că există câteva lucruri pe care un părinte le face pentru copilul care va deveni un adult de succes.

Își îndeamnă copiii să-și exploateze la maximum punctele forte

Magnus Carlsen, copilul minune al șahului norvegian, a demonstrat de la o vârstă foarte fragedă că are o capacitate unică și o răbdare ieșită din comun. El poate rezolva puzzle-uri și diverse structuri Lego. Tatăl lui s-a gândit că abilitățile sale s-a portivi la șah, așadar a început să-l învețe jocul. Copilul a devenit în scurt timp un foarte bun șahist. A participat cu succes la diferite turnee și devenind unul dintre cei mai buni jucători de șah din Norvegia.

Ce înclinații are copilul

Orice copil se naște cu abilități mai avansate în anumite domenii. Poate fi vorba despre capacitatea de a gândi abstract și în mai multe dimensiuni. Sau de a analiza diverse probleme în mod logic. Ori, are înclinații spre domeniile artistice. Este foarte important ca părinții să-i observe calitățile naturale. Mai mult, ei trebuie să-l îndrume spre un domeniu în care ar putea excela prin prisma talentului înnăscut.

Iată câteva sfaturi de la psiholog:

Îi fac să înțeleagă legătura dintre muncă și succes

Părinții copiilor excepționali își dedică mulți ani din viață îmbunătățirii calităților copiilor.

Tatăl lui Bill Gates, de exemplu, și-a învățat copiii că trebuie să lucreze pentru premii și că nimic nu se poate dobândi fără muncă multă și perseverență.

Creează un adevărat cult al faptului că doar prin efort poți excela

Cercetătorii britanici au efectuat în 2017 un studiu pentru a descoperi diferențele dintre sportivii de elită ai lumii. Aceștia au descoperit că sportivii de ultraelită proveneau din familii în care se cerea mereu căutarea excelenței și depășirea granițelor.

Succesul surorilor Venus și Serena Williams pe terenul de tenis s-a datorat mediului în care au fost crescute. Tatăl lor a făcut un plan de 78 de pagini pentru ascensiunea sportivă a fiicelor în vârful lumii tenisului. Planul a fost întocmit când fetele aveau vârsta de cinci ani și s-a dovedit a fi foarte eficient în cazul sportivelor care au ajuns astăzi.

Încureajează încrederea în sine

A-i face pe copii să-și dezvolte încrederea în propriile forțe îi va împiedica pe aceștia să-și dorească să renunțe vreodată când se lovesc de eșecuri.

Încurajarea încrederii în sine, în locul criticării copiilor și a descurajării lor când nu reușesc ceva, contribuie în mod direct la creșterea performanțelor și la adoptarea unei mentalități de învingător.

Credința că pot fi cei mai buni reprezintă cheia spre excelență.

Răspund cu răbdare întrebărilor celor mici

Părinții oamenilor de succes prioritizează descoperirea lucrurilor noi. Ei își învață copiii să fie mereu curioși și fac asta prin faptul că sunt foarte răbdători când le răspund întrebărilor celor mici.

Dr. Mehta a descoperit, după ce a stat de vorbă cu mai mulți laureați ai Premiului Nobel că părinții lor au avut mereu răbdare să le răspundă tuturor întrebărilor pe care le puneau. Iar când părinții nu puteau da răspunsuri imediate, îi învățau să descopere singuri rezolvarea dilemelor pe care le aveau, ori le căutau împreună cu ei.

Sunt adepții perfecționării timpurii'

Părinții oamenilor excepționali își încurajează copiii să se specializeze din timp în domenii de activitate care li se potrivește. Acest lucru nu presupune renunțarea la copilărie și nici la dezvolatarea abilităților suplimentare. Dar vor trebui să își încurajează mai devreme copiii să aprofundeze elementele de bază dintr-un domeniu. Cu atât mai repede vor progresa în dezvolatrea abilităților mai avansate și atât mai rapid vor ajunge la un nivel de elită.

Încurajează spiritul competitive și împunătățirea continua a calităților pe care le au

Persoanele de success au crescut, în cele mai multe cazuri, în medii continuu competitive. Dezvoltarea unei atitudini competitive de la o vârstă fragedă, chiar și în activități mărunte precum jocurile de societate sau rapiditatea cu care își fac curat în cameră, de exemplu, duce la expunerea unui stres și a unei presiuni necesare atingerii succesului mai târziu în viață. Important este ca părinții să-și învețe copiii că a fi excepțional nu înseamnă doar a ține scorul, ci și îmbunătățirii permanente a abilităților pe care le au.

Foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau