Cum îți dai seama că are o infecție

La adulți e ceva mai simplu – o infecție este semnalată de obicei prin febră și dureri. La bebeluși însă, febra nu-și face întotdeauna apariția în caz de infecție, iar cei mici nu știu să indice alte simptome. Uite cum să îți dai seama că bebelușul are o infecție.

Orice schimbare în comportamentul normal ar bebelușului ar trebui să-i pună pe gânduri pe părinți. Agitația excesivă, comportamentul iritabil timp de câteva ore sau dimpotrivă, letargic indică de obicei o infecție. Cele mai multe dintre infecții au cam aceleași simptome, ceea ce le face relativ greu de diferențiat, mai ales pentru un părinte începător, care nici nu știe ce semnale să urmărească sau cum să le raporteze medicului.

De obicei, infecțiile sunt însoțite de refuzul de a mânca, irirabilitate sau letargie, modificări ale scaunului (consistență și culoare sau miros), plâns, erupții cutanate. Modificările în programul de somn al bebelușului – cel mic dorme mai tot timpul sau, dimpotrivă, nu se odihnește suficient – pot indica și ele prezența unei infecții.

În cazul infecțiilor localizate la nivelul urechii, bebelușii sunt agitați, supărați și se pot trage de ureche (dar nu întotdeauna).

Infecția urinară poate fi însoțită și de un puternic miros al urinei, dar medicii știu că multe dintre infecțiile urinare la bebeluși sunt asimptomatice, așa că tot agitația este un prim indiciu că ceva este în neregulă.

Episoadele de vomă, însoțite de letargie sau iritabilitate pot caracteriza o infecție cerebrală (meningita) extrem de periculoasă pentru bebeluși. Zonele moi și umflate pe cap reprezintă un alt simptom pentru meningită. Cheamă medicul imediat dacă observi vreun astfel de simptom la bebelușul tău.

Iritabilitatea constantă și întărirea abdomenului, dublate de lipsa poftei de mâncare pot indica o apendicită – foarte rară la bebeluși, însă.

Infecțiile intestinale sunt cele mai ușor de reperat – bebelușul vomită și are diaree.

Ca regulă generală, de fiecare dată când observi ceva în neregulă la bebelușul tău, chiar dacă este doar o impresie și te suspectezi de exagerare, este de preferat să vorbești cu medicul pediatru. Starea unui bebeluș se deteriorează extrem de repede în cazul unei infecții, iar un telefon dat la timp poate face diferența între viață și moarte!

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul