Cum iti educi copilul?

Primele ganduri, impresii despre „cum o sa imi cresc eu copilul” nu apar, asa cum am crede, inainte de a avea propriul nostru copil, ci chiar in propria noastra copilarie.

Vazand cum se comporta parintii nostri sau ai altor copii, de multe ori ne spunem in gand sau cu voce tare – „eu o sa imi cresc copilul asa”, sau „eu nu o sa fac asta copilului meu”.

Mai tarziu, ca adolescenti sau adulti, vazand comportamente ale parintilor sau altor copii, ne spunem – „copilul meu nu o sa ajunga asa”, sau „voi avea grija sa imi invat copilul sa…”.

Apoi apar planurile concrete de viitori parinti, cand se pune problema de a avea copii, de a le oferi o educatie. Si iata ca vine momentul cand copilul e pe drum, in burtica mamei, si cei doi viitori parinti deja incep sa ii traseze cariera, vad ca in globul de cristal cum va fi el mare director, mare jucator de tenis, mare bogatas etc.

Oricum, cineva mare… Deoarece nu cred ca exista cineva care isi imagineaza ca propriul copil va deveni un mare nimeni.

Educatia unui copil incepe cu educatia parintilor lui, pentru ca ei sunt primele lui modele in viata.

Sa ajunga om mare
Si iata ca bebelusul a venit pe lume… Pierduti printre alaptari, biberoane, colici, schimbat scutece, eruptia dintilor, nopti nedormite, uitam ca tinem in brate viitorul mare „nu mai stiu ce” si ca, daca vrem sa ajunga un mare om, trebuie sa il crestem ca atare.

Adica sa facem cu el si pentru el acele lucruri care sa il ajute sa fie mai intai un mare om, apoi sa il ajute sa se descurce in viata, sa se ajute singur atunci cand intalneste probleme in viata.

Luand-o treptat, mai intai il vom ajuta si sustine sa fie independent in deprinderile de autoingrijire – sa manance singur, sa se spele singur, sa se imbrace singur.

Apoi il vom sustine in ce isi doreste sa faca, nu ii vom impune sa duca la bun sfarsit propriile noastre neimpliniri (de exemplu, eu voiam sa fac dansuri si mama nu m-a lasat, deci fata mea va face dansuri, desi biata de ea vrea baschet sau karate).

Inainte de a intreprinde orice demers legat de copil, vom raspunde la doua intrebari – „ce invata copilul din asta?” si „la ce ii foloseste?”

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Buton