Cum îți încurajezi copilul să meargă la dentist

Cu toții știm că este bine să ne încurajăm copiii să meargă la stomatolog încă de la vârste fragede. Cu toate acestea, subiectul rămâne unul delicat, în special atunci când cel mic refuză sau prezintă semne de teamă ori de anxietate. De aceea, este bine să știi cum anume să abordezi situația atunci când vine momentul primei vizite la dentist. Iată de ce sfaturi să ții cont dacă vrei ca experiența să fie una confortabilă pentru toată familia:

Mergeți să descoperiți cabinetul

Înainte de controlul propriu-zis este recomandată familiarizarea copilului cu mediul în care se desfășoară consultația stomatologică. Așadar, mergi cu copilul tău în clinică și descoperiți împreună personalul, dotările, aparatura și echipa medicală. Fii sigur că alegi un medic pedodont și o clinică ce are amenajat un spațiu dedicat celor mici. Explică-i că se poate juca și că poate descoperi o lume nouă, care arată la fel ca într-o poveste.

Povestește-i des despre vizita care urmează

Vorbește despre vizita la dentist în mod natural și pozitiv. Îi poți explica importanța sănătății dentare atunci când vă jucați sau poți să integrezi explicația ca parte dintr-o poveste nouă.

Explică-i totul pe înțelesul lui

În funcție de vârsta copilului, explică-i în mod simplu și clar ce se va întâmpla la dentist. Poți folosi cărți sau materiale educative pentru a-l ajuta să înțeleagă. Nu ascunde ceea ce urmează să se întâmple, pentru a evita situațiile neplăcute. În plus, folosește cuvinte cu impact pozitiv și evită să folosești termeni care pot induce teamă sau stări de anxietate.

Oferă recompense și încurajează copilul să descopere lucruri noi

Încurajează-ți copilul să fie deschis la noi provocări și să descopere oportunități, ori de câte ori ai ocazia. În acest fel, nu va privi cu teamă la vizita la medicul stomatolog. Oferă recompense pentru modul în care cooperează și încurajează o atitudine pozitivă, deschisă la comunicare.

Alege un medic pedodont empatic

Desigur, este recomandat să găsești un medic pedodont cu experiență, care știe cum să comunice cu cei mici și cum să facă fiecare control stomatologic mai confortabil, așa cum explică și meadowdaledc.com. Atunci când mergi la prima vizită în cabinet, vorbește cu medicul și asigură-te că este persoana potrivită pentru copilul tău.

Modelează un comportament pozitiv

Copiii adesea imită comportamentul adulților, așadar, arată-le că vizita la dentist este ceva normal și fără probleme. Dacă mergi și tu la stomatolog în mod regulat și împărtășești experiențele tale pozitive, copilul tău va fi mai predispus să vadă vizita la dentist în același fel.

Nu uita, comunicarea deschisă este ceea ce ai nevoie. Vorbește cu copilul tău despre importanța controalelor. Explică-i de ce este bine să aibă dinți sănătoși și ce se poate întâmpla dacă nu va merge la stomatolog. Răspunde-i cu răbdare la toate întrebările și, înainte de consult, mergeți în cabinet pentru a cunoaște medicul, personalul și a descoperi aparatura. Cu cât este mai bine familiarizat cu mediul și cu ceea ce se întâmplă, cu atât va fi mai confortabil atunci când se va afla el pe scaunul stomatologului.

Photo: Unsplash


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial