Cum iti inveti copilul sa imparta cu ceilalti copii

Incepand de la varsta de 2 ani, copilul incepe sa dezvolte un puternic simt al proprietatii si auzi tot mai des „AL MEU!” sau „NU!”, cand cineva, chiar si mama, incearca sa-l separe de jucaria favorita.

Desi pare un comportament egoist, aceste e firesc. Copiii de 2-3 ani incep sa inteleaga ideea de proprietate si sa isi dea seama de propria persoana, lucruri care ii fac sa ia in brate cuvinte precum <> sau <>.

Unii copii reprezinta exceptia si vor vrea mereu sa isi imparta jucariile sau gustarile cu prietenii si cei dragi, insa majoritatea nu sunt inca pregatiti.

Impartirea jucariilor cu alti copii e un comportament pe care copiii il invata, nu se nasc cu el. Iata cum iti faci copilul sa imparta cu ceilalti:

Invata-l sa-si astepte randul inca de mic

Cand ii citesti din cartea preferata si ii place la nebunie sa dea el paginile, explica-i ca veti da pagina pe rand, cand tu, cand el.
Cand asamblati un puzzle impreuna, fiecare pune cate o piesa, pe rand.
Poti extinde acest comportament si asupra altor jucarii sau jocuri.

Nu il pedepsi, daca nu vrea sa imparta

Daca ii spui ca e egoist, il pedepsesti cand nu vrea sa imparta sau il fortezi sa imparta, vei dezvolta doar furie, nu generozitate.

Ajuta-l sa inteleaga situatia

Folosind cuvintele, explica-i cum se simte celalalt copil, care si-ar dori sa se joace cu aceeasi jucarie, eventual prin situatii pe care deja le cunoaste: „Tii minte cand Ana nu te-a lasat sa te joci cu papusa ei? Ai fost tare trista atunci. La fel se simte si Maria acum, ca nu vrei sa imparti cu ea.”

Lauda fiecare pas inainte

Uneori, copiii dau voie celorlalti sa vada sau sa atinga jucariile lor, fara a le lasa insa din mana.

Incurajeaza chiar si acest comportament, laudandu-l pe cel mic cand e dispus sa lase pe altcineva sa ii atinga jucariile, chiar si de la el din brate.

Pregateste terenul de dinainte

Daca stii ca urmeaza sa fiti vizitati de alti copii si stii din experienta ca exista conflice pe anumite jucarii, roaga-ti copilul sa isi puna deoparte acele jucarii, pe care nu vrea sa le imparta cu altcineva.
In schimb, sa lase la vedere jucariile cu care e dispus sa se joace impreuna cu altii.

Fii un exemplu pozitiv

Cel mai usor mod de a invata este prin imitare. Asadar, daca vrei ca cel mic sa invete sa imparta cu ceilalti, primul lucru pe care il poti face e sa imparti chiar tu si sa evidentiezi asta.

Foloseste cuvantul „a imparti” cat mai frecvent, cand contextul e potrivit, ca el sa poata sa faca legatura intre concept si gestul facut.

Sursa: babycenter.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Buton