Cum îți înveți copilul să mănânce echilibrat?

Începi din primul an de viață să îi alegi un meniu variat, din toate categoriile de alimente care îi sunt permise și recomandate (în funcție de vârstă), în cantități potrivite necesităților lui și asigurându-te că alimentele sunt sigure.

 

Modelele prezente în viața copilului tău încă din primele zile joacă un rol important și au șanse mari să fie urmate mai târziu în viață. Iar pentru noi, părinții, este important să îi ajutăm pe copii să capete acele obiceiuri și deprinderi care să îi ajute mai târziu să fie sănătoși și fericiți. Dar să o luăm pe rând.

Să începem din primii ani de viață

Piramida alimentară nu este o poveste a specialiștilor, ci rezultatul unor studii îndelungate; cantitățile recomandate, respectiv numărul de porții au rolul de a asigura nutrienții de care avem nevoie pentru ca organismul nostru să se dezvolte (în cazul copiilor) și să funcționeze în cele mai bune condiții, să se protejeze de virusuri, microorganisme sau să se refacă după o îmbolnăvire. Astfel, respectând regula de a mânca variat și moderat, câte puțin din toate, ne asigurăm că beneficiem și de proteine, și de minerale, vitamine, grăsimi.

Iar regulile piramidei alimentare sunt foarte simple – în fiecare zi trei mese și două-trei gustări care trebuie să conțină alimente din cele cinci grupe recomandate de nutriționiști: 1) pâine, cereale, orez și paste (6-11 porții pe zi); 2) legume și vegetale (3-5 porții pe zi); 3) fructe (2-4 porții pe zi); 4) lapte și produse lactate (2-3 porții pe zi, o porţie de lapte însemnând o cană de lapte); 5) carne, pește, ouă (2-3 porții pe zi). Dar e foarte important să nu fie îndopat, căci porțiile copiilor sunt mult mai mici decât ale adulților.

Așadar, după ce a depășit primele etape ale diversificării, copilul devine receptiv și amuzat de povestioare și joculețe despre alimente sănătoase; dacă vede că în familie toată lumea consumă legume, fructe, lapte, pește, cereale, că dulciurile rafinate sunt o excepție, atunci își va forma cu mai multă ușurință obiceiurile de viață sănătoasă.

Antrenează copilul în activităţile tale zilnice

O modalitate foarte bună care îl va încânta pe cel mic şi îl va face să îşi dorească să mănânce, este să-l implici în deciziile alimentare ale familiei, în acțiunea de a pregăti masa, la cumpărături, bineînțeles, în funcție de vârstă. Bineînţeles, este prea mic pentru a te ajuta să pregătească alături de tine mâncare, dar puteți să bucătăriți împreună o gustare, să pregătiți un anumit fel de mâncare mai puțin elaborat; i-ar face o plăcere deosebită să facă o excursie alături de tine la magazinul alimentar sau să îți aducă din cămară o cutie de lapte sau fructe.

Puteți face împreună lista de cumpărături, iar cel mic sau cea mică să te ajute să verifici că nu ai omis nimic.

Învățare prin joc

Există povești, jocuri de rol, tot felul de activități prin care copilul tău poate reține mai ușor de ce facem anumite alegeri alimentare. Dar puteți face și excursii. De exemplu, având în vedere relația dintre copil și lapte încă din primele zile, iar copiii sunt fascinați de natură, mergi în vizită la o fermă; astfel îi poți povesti copilului cum laptele produs de văcuțele de la fermă ajunge în cutii pe rafturi. Va face conexiunea dintre cutia de lapte din care îşi bea în fiecare dimineaţă porţia şi văcuţa de care tu îi povesteşti mereu. Puteți vizita livezi sau să plantați un copac in fața blocului sau în grădină.

Dacă stați la casă e minunat, dar chiar și la bloc puteți grădinări împreună cu cei mici. Roșii cerry, busuioc, mărar sau chiar lămâi pot crește și pe balcon și-l pot învăța pe cel mic lecții prețioase despre plante, hrană, alimentație corectă (și despre responsabilitate, căci va intra și în sarcina lui să ajute la îngrijire). Pe lângă distracție, copilul va face și mișcare și va învăța lucruri noi și interesante.

Citește-i!

O mulțime de cărți pentru copii te ajută să îi vorbești mai ușor despre fructe și legume și animale și păsări domestice. Unele conțin doar pozele și câteva cuvinte, altele mici povestioare. Poți inventa chiar tu povești în care fructele, legumele sau laptele să fie personaje principale – nu trebuie decât să-ți lași imaginația să zburde. Copiii adoră poveștile în care obiecte și lucruri pe care le știu din viața reală devin personaje cu puteri miraculoase. Iar asta te ajută pe tine să-i oferi mai ușor alimente mai sănătoase, în fața cărora poate altă dată ar fi făcut mofturi. Daca spanacul îl va face mai puternic (exact ca un celebru personaj de desene animate), laptele îl va ajuta pe copil să crească exact ca eroii din povești; iar legumele îlmpot purta într-o călătorie plină de aventuri.

Profită de desene şi de personajele preferate ale copiilor!

Selectează cu mai mare grijă programele la care se uită copilul tău și oferă-i variantele educative. Acum câțiva ani, când a fost lansat serialul pentru copii Orășelul Leneș, consumul de fructe și legume în rândul copiilor a crescut spectaculos grație lui Sportacus, care a promovat un stil de viață sănătos în rândul copiilor. În Norvegia, în perioada imediat următoare difuzării primelor episoade, consumul de fructe a crescut cu 12,5%!

O mascotă îndrăgită de copii a fost SuperPak. În 2009, Tetra Pak, producătorul de ambalaje pentru laptele UHT distribuit în şcoli, a iniţiat în Mediaș programul „La fiecare ambalaj colectat eşti şi tu un Super-Pak”. Programul a avut ca scop colectarea de ambalaje, dar și informarea copiilor despre beneficiile consumului de lapte şi a fost un real succes; copiii au învăţat cât este de importantă protejarea şi preţuirea naturii, dar şi despre alimentația sănătoasă.

Joacă-te!

Profită de tehnică și lasă-l pe cel mic să se joace cu aplicații sau jocuri educative. De câțiva ani, astfel de aplicații (precum Haplea: Fructe și Legume) sunt disponibile și în limba română și le oferă celor mici posibilitatea să interacționeze cu fructe și legume.

Poti intra si pe www.laptescolar.ro unde gasesti un joc educativ online. Scopul lui este de a-i învață pe copii despre beneficiile consumului de lapte, modalitatea de producere și ambalare a laptelui școlar și importanța reciclării cutiilor goale de lapte. Astfel, prin joacă, copiii reuşesc să asimileze informaţii importante.

 

tinutul laptelui

 

 

Nu în ultimul rând, urmează-ți propriile povețe

Nu doar repetiția este mama învățării, ci și consecvența. Dacă stabilești o anumită regulă, nu o încălca. Cei din jurul tău trebuie să respecte aceleași reguli (de la bunici, frați, mătuși, grădiniță sau școală), iar copilul trebuie să vadă că toți membrii familiei aplică aceleași reguli. Da, va fi dificil, dar este greu să îi spui că nu e în regulă să consumi anumite dulciuri, dacă tu le mănânci în fața lui sau i le dai fratelui mai mare sau prietenului copilului tău, nu-i așa?

 

Acest articol face parte din campania  Lucrurile bune vin în ambalaje Tetra Pak'. Campania educaţională îşi doreşte să informeze consumatorii despre importanța siguranței alimentare și alimentaţia echilibrată. Povestea Tetra Pak a început în 1943 când dr. Reuben Rausing, care deținea atunci o companie de ambalaje în Suedia,  a început să dezvolte un ambalaj pentru lapte care să necesite minimum de material și să asigure maximum de igienă. Ideea lui era să creeze un ambalaj care să fie, în același timp, economic, igienic și ușor de distribuit, ceva ce nu a mai fost făcut înainte. Astfel, primele ambalaje au fost lansate în 1951, iar în 10 ani mai târziu, în 1961 a fost lansată prima mașină de ambalare aseptică a laptelui. Această inovație a marcat începutul unei noi ere în domeniul siguranței și calității alimentare. Ne puteţi urmări pe pagina www.facebook.com/TetraPakRomania

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau