Cum măsori corect temperatura

Deși e greu de crezut că în aceste vremuri, în care avem la dispoziție tot felul de instrumente sofisticate, mai măsurăm 'empiric' temperatura, medicii spun că mulți părinți așa procedează. Ei măsoară temperatura punând mâna pe fruntea copilului sau pupând copilul pe frunte. Inutil de precizat că aceasta nu este o măsurătoare exactă… Cum măsori corect temperatura?

 

Medicii americani consideră temperatură o valoare mai mare de 38 de grade, dacă temperatura a fost măsurată rectal, de 37,5 grade (în cazul temperaturii măsurate inserând termometrul în gură) sau de 37,2 grade, când este vorba despre temperatura măsurată la nivelul axilei. Temperatura nu trebuie măsurată imediat după baie sau dacă cel mic a fost gros îmbrăcat. Temperatura variază în cursul unei zile, și de aceea, este bine să fie luată dimineața. O temperatură de 37,8 grade poate fi considerată normală seara, după o zi mai agitată.

Medicii consideră, în general, că temperatura măsurată rectal este cea mai exactă.

Valoarea temperaturii nu este neapărat un indiciu pentru gravitatea bolii – o infecție virală poate produce o febră de 40 de grade, dar boli foarte serioase pot avaria grav organismul, fără ca temperatura să crească, ba, chiar din contră, ea poate fi mai scăzută decât de obicei. Trebuie să suni imediat pediatrul dacă un bebeluș de până în 3 luni are o temperatură mai mare de 38 de grade, sau dacă bebelușul tău care a împlinit 6 luni are peste 39 de grade.

Citește și ce să faci dacă are febră și cum să reacționezi în caz de convulsii febrile.

 

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul