Cum ne hranim sanatos

Un copil cu varsta peste un an are nevoie de circa 1.000 de calorii pe zi, pentru a se dezvolta corespunzator. El trebuie sa manance trei mese principale si trei gustari pe zi.

Dupa implinirea varstei de un an, copiii mici se apropie, ca necesi­­tati nutritionale, de cele ale adul­­­­tului, dar asta nu inseamna ca meniurile lor trebuie sa fie identice. Juniorii au nevoie, in continuare, de hrana „personalizata, iar portiile lor trebuie reduse la scara. O portie pentru un copil reprezinta cam un sfert din por­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­tia calculata pentru un adult. Ca regula generala, pentru fiecare an in plus se adauga o noua lin­­­­­­­­gurita – o portie de lapte pentru un copil de doi ani va consta in­­­­­tr-o jumatate de cana, iar o por­­ti­­­­­­­­e de legume pentru un junior de trei ani inseamna trei lingurite.

Pentru o nutritie echilibrata, cel mic ar trebui sa consume zilnic alimente din urmatoarele grupe:

  • carne, peste, oua (2-3 portii);
  • lactate (3 portii, echivalentul a 2-3 cani pe zi; de-abia dupa doi-trei ani este permisa introducerea laptelui de vaca);
  • fructe si legume (3 portii pe zi; sucul este doar varianta de rezerva, caci se pierd fibrele pe care le regasim in fructele si legumele consumate intregi);
  • cereale, paine integrala, paste (pana la 5 portii, pe care le poti abtine dintr-o felie de paine integrala, o jumatate de cana cu cereale, preparate cu formula, si un sfert de cana de orez sau paste);
  • grasimi „bune – pana la 3   lingurite de ulei de masline presat la rece.

Consumul de dulciuri trebuie ti­­­nut sub control (fii atenta la etichete si calculeaza totalul de zahar din produsele pe care i le oferi copilului, tinand cont ca valorile nutritionale sunt exprimate, de obicei, pentru 100 de grame de produs, si ca o lingurita de zahar = 4-5 grame).

Alcatuieste-i un meniu variat in fiecare zi, astfel incat sa poti acoperi nevoile nutritionale ale celui mic, si tine cont si de „design – aspectul man­­­­­­­­­­­­­­carii este important la aceasta varsta. Unii copii vor refuza legumele si piureul daca, din­­­­tr-o nefericita intamplare, aces­­­tea s-au amestecat in farfurie; sandvisurile cu fete haioase ii amuza pe cei mici, insa, in unele cazuri, pot ramane neatinse, deoarece copiii vor refuza sa ma­nance ceva care „zambeste.

Copiii mici au voie sa consume maximum 2 grame de sare pe zi – aproximativ 1/3 din cantitatea permisa adultilor. Rinichii lor nu pot procesa excesul de sare, deci nu scapa solnita in mancarurile pe care le pregatesti pentru cel mic si nu-i servi, pe cat posibil, alimente afumate, bogate in sare. Mezelurile (care nu sunt, oricum, recomandate copiilor), cascavalul, chiar si dulciurile din comert contin sare (care potenteaza gustul zaharului), deci, atentie!

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nutritie