Cum sa ai un copil creativ


Recuzita si costumatii specifice…

In jocurile cu personaje, copilul poate da viata respectivelor personaje descarcand si eliberand in acest fel nelinisti, ingrijorari si tensiuni acumulate de-a lungul timpului sau reprimate.

Jocul de rol este preferatul copilului – jocul de-a mama si tata, de-a doctorul, de-a cumparaturile, de-a constructorii, de-a pompierii etc. Asa incat, recuzita prezenta din plin in magazine e de mare folos – jucarii mari inchipuind standuri de vanzare, carucioare cu tot ce e necesar unui doctor copil pentru a vindeca papusile, macarale de dimensiuni mari, camioane, masini de pompieri, de gunoi, de salvare, aeroporturi intregi cu tot ce e nevoie pentru a duce ursuletii pe taramuri exotice. Ca sa nu mai vorbim de costumatii specifice, peruci, masti si alte accesorii necesare unei bune intrari in rol.

Daca nu ne putem permite aceste jucarii mari, putem improviza si cu seturile mai mici disponibile in magazine, ajutand copilul sa faca din ce gaseste prin casa standurile de produse, masa de operatii, cabinetul medical, santierul de constructii etc.

Observandu-le felul in care se joaca, parintii pot intelege gandurile, sentimentele copiilor lor si ce ii intereseaza pe acestia.

Jucarii pe placul tuturor

Jucariile pentru copiii de trei-cinci ani sunt deja foarte bine diferentiate pe gen (fete – baieti), existand doar cateva jocuri sau jucarii unisex. De exemplu, unisex sunt unele jocuri de constructie, jocuri de grup, puzzle-uri simple (pana si acestea sunt cu imagini speciale pentru fete, respectiv baieti), jocuri cu sunete, covorasele puzzle cu litere sau cu animale, jocuri educationale (de invatat animalele, mijloacele de transport, elemente de matematica, de initiere in tainele alfabetului etc.), jucariile creative (de confectionat animale, seturile de modelaj, seturile magnetice cu imagini de padure, seturile cu elemente din fetru din care copilul isi poate face tablouri din jungla, gradini magice cu flori si fluturi, orase ori povesti cu castele, cavaleri si printese.

Mai sunt seturile cu animale si figurine umane din plastic – ferma, gradina zoologica, spitalul, tablele de desenat. Acestea sunt foarte importante deoarece stimuleaza capacitatea copilului de a reproduce si recrea realitatea inconjuratoare si ii dezvolta creativitatea, imaginatia, simtul estetic.

Text: Cristiana Haica; Foto: HEPTA.
 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


Recomandari
Redactia.ro
Unica.ro
Sfatul Medicului
Mai multe din 4 - 5 ani