Cum să eviți pesticidele din alimente

Pesticidele sunt acele produse chimice ale căror denumiri se termină  în „cide și au ca misiune să ucidă vietățile considerate indezirabile. Insecticidele elimina insectele, fungicidele – ciupercile, erbicidele – ierburile așa-zis dăunătoare. Din ce în ce mai mult folosite în agricultură, ele se regăsesc în farfuriile noastre și sunt considerate nocive pentru sănătate.Cum se eviți pesticidele din alimente

Cu ocazia reuniunilor privind protectia mediului, a fost clar formulata dorinta de a le diminua folosirea la jumatate in urmatorii zece ani. Dar de la vorba pana la fapta ce ramane de facut?

Mănâncă și cultivă bio

Este cea mai simpla si mai radicala dintre solutii, dar si cea mai costisitoare. Un studiu realizat asupra copiilor dovedeste ca trecerea la o alimentatie bio elimina rapid reziduurile de insecticidele din organismul lor.

Daca nu avem posibilitatea sa ne schimbam radical stilul alimentar, macar sa privilegiem fructele si legumele bio.

Iar pentru cei care stau la curte, nu ar fi o idee rea cultivarea unei mici fasii de pamant, in limita spatiului si a timpului disponibile.

Alege cu grijă

In medie, fructele contin mai multe reziduuri de pesticide decat legumele. Cele mai impregnate pot fi: piersicile, ciupercile, merele, salata, rosiile. Apoi ardeii si strugurii…

Legumele radacinoase sunt mai protejate (cu exceptia cartofilor, foarte poluati), precum si cele aflate la adapostul pastailor, cum ar fi mazarea.

Ține cont de anotimpuri

Produsele proaspete si de sezon au, in general, mai putini aditivi si conservanti chimici decat produsele care parcurg distante lungi sau sunt cultivate in afara sezonului.

Acestea din urma sunt produse tot anul dupa un procedeu numit „fara soare, ce presupune o tratare mai agresiva.

Află de unde provin

Alimentele importate pot sa fi fost tratate cu substante interzise sau foarte toxice. Fructele, capsunile spaniole, scaldate in fungicide si pesticide sunt arhetipul a ceea ce trebuie evitat.

Cat despre produsele cultivate in afara Uniunii Europene, Directia Generala de Sanatate si Protectie a Consumatorilor (DG Sanco) a demonstrat ca nivelele de reziduuri de pesticide sunt net superioare normei impuse de Comunitate.

Spală alimentele

Este minimul necesar, desi nu e suficient, pentru ca produsele pot fi penetrate partial. Un studiu a demonstrat ca spalarea si clatirea permit eliminarea pesticidelor in proportie de 30-50%, sarea sau otetul
actionand impotriva bacteriilor.

Este inutil totusi sa speli prea mult alimentele, caci risti sa-si piarda maximul de vitamine si minerale. Doua minute de clatire sunt suficiente. Poti adauga un varf de bicarbonat de sodiu, sare, otet, chiar produse speciale de curatat alimentele, cu conditia sa le speli bine dupa.

Cojește fructele și legumele

Este indispensabil atunci cand acestea nu sunt bio. Bineinteles, o mare parte dintre nutrimenti se afla in coaja. Cu toate acestea, studiile efectuate asupra fructelor si legumelor sunt realizate pe alimentele decojite, demonstrand astfel ca pulpa este la fel de bogata in vitamine.

Este, de asemenea, recomandat sa decojesti dovleceii, vinetele si castravetii. Renunta si la felia de lamaie din suc sau ceaiuri daca nu este bio si spalata inainte.

citește tot articolul aici

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dieta, nutritie, sport