Oțetul din mere este bogat în potasiu, magneziu, calciu, sulf, siliciu și fier și este recomandat într-o mulțime de afecțiuni. Durerile articulare, durerile de gât, durerile lombare, bătăturile, viermii intestinali, tusea, bronșita cronică – toate pot fi tratate cu oțet de mere. Cum să faci acasă oțet de mere:
Dacă vrei să obții oțet de mere de calitate, trebuie să îl prepari din mere întregi. Se dau fructle pe răzătoare, cu tot cu coajă și cotor, sau se toacă murunt și se pun în borcane din sticlă de 5 sau 10 litri. La un kilogram de mere se adaugă 1 1/4 litri de apă încălzită până la 70 de grade și aproximativ 100 g zahăr. La fiecare litru de apă se pun și 10 grame de drojdie. Borcanele se țin la loc cald și ferit de lumină, timp de 10-14 zile. De 2-3 orei pe zi se amestecă în borcan cu o lingură din lemn. După ce s-au scurs cele 10-14 zile, se strecoarp merele, iar oțetul curat se toarnă într-un borcan curat. Se acoperă gura vasului cu tifon și se lasă alte două săptămâni. Când otețul esta gata, se toarnă în sticle care se astupă etanș și se păstrează la loc întuncos și răcoros.
Nas înfundat
Încălzește o ceașcă de oteț de mere și inhalează aburii sau înmoaie o compresă în apă fierbinte, stropește-o cu oțet de mere și pune-o pe piept, acoperind bine cu o folie de plastic – ajută la degajarea căilor respiratorii superioare și inferioare.
Micoze
Scapi de micoze făcând băi cu oțet de mere călduț.
Dureri lombare
Amestecă un pahar de oțet de mere cu 2 lingurițe de miere și 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu și lasa-le la macerat 5 zile. Cu acest preparat fă-ți apoi frecții seara, înainte de culcare.
Viermi intestinali
Scapi de viermii intestinali dacaă fierbi în oțet de mere în care ai pus o linguriță de sare o urzică tânără, tocată mărunt.
Menstruație abundentă
O cură de 2 săptămâni cu oțet de mere (1-2 linguri de oțet, îndulcite cu miere) poate rezolva problemele legate de menstruația abundentă.
foto Shutterstock