Cum să fii un tată mai bun – 7 lucruri pe care le poți face

Într-o familie, chiar fericită, tati este marele absent. Tati vine mai târziu de la birou, tati are mai puțin timp de joacă, tati nu prea știe ce să facă și cum să facă împreună cu cei mici. Și pentru că tații au fost învățați de tații lor pe vremuri că un bărbat nu plânge și nu-și arată  public afecțiunea, o întregă generație de părinți se comportă destul de rece, perpetuând un model de relație tată-copil care face rău. Iată câteva lucruri pe care le poți face ca tată și care vor cimenta relația cu cel mic.

 

Împărtășiți-vă pasiunile

Copilul e înnebunit după Cars, lui tati îi plac mașinile adevărate. Sau cel mic vrea să facă o colecție de pietre și lui tati îi place escalada. Căutați punctele comune între pasiunile voastre, chiar dacă pare greud e făcut, sau, pur și simplu vorbiți fiecare despre preocupărie voastre, chiar dacă nu au nimic în comun. Important este să petreceți timp împreună. Tu, tati trebuie să iei inițiativa și să te interesezi ce-l preocupă pe copilul tău, fetiță sau băiat. Acest interes din partea tatălui e foarte important și crește stima de sine a copilului.

 

Ia foarte în serios activitățile lui școlare

Notează-ți toate ședințele cu copiii de la grădi,  participă la toate serbările, entuziasmează-te când vine acasă cu vreo omiduță creată dintr-un carton de ouă sau când îți arată mândru cum a desenat arborele familiei. Copilul știe că pe mama se poate baza oricând, dar de la tată are nevoie de reconfirmarea valorii lui.

 

Ajutați-o pe mama!

Faceți împreună lucruri care s-o ajute indirect și pe mami. Gătiți ceva împreună – vei câștiga admirașia copilului și o altfel de apropiere, mai caldă, mai tandră. Și în plus, mama va aprecia să primească acest mic ajutor.

 

 

Jucați jocuri de strategie
Gândirea anticipativă, luarea deciziilor, strategia, modul în care facem opțiunile – asta poate un tată să îl învețe pe copilul său. Prin jocuri bine alese, copilul și tati pot învăța împreună cum se mai pot face lucrurile și altfel decât intuitiv – rațional.

 

Mesteriți!
Nu numai cu băieții, ci și cu fetițele. Fie că reparați prin casă – schimbați un bec, reparați un robinet, faceți ordine împreună. Orice mește­reală prin casă făcută împreună cu copilul îi oferă lui încreere în sine ,senzația că este de folos și că este implicat în treburi importante, pe care numai tati le poate face.

 

Fiți împreună numai voi doi
Fie ca ieșiți în parc, la cumpărături sau numai să spălați mașina, petreceți câteva ore împreună, doar voi doi. Este un timp în care copilul învață foarte multe despre tine – te va observa cum te porți, cum vorbești  – deci, atenție, fără înjurături în trafic…

 

Povestește despre tine
Spune-i cum erai tu la vârsta lui, cam ce făceai, eventual joacă un joc pe care îl jucai tu, copil fiind. Spune-i inclusiv de ce-ți era ție frică și cum ai depășit acele probleme (adcă le-ai depășit). Este important pentru cel mic să audă că și tu (care azi pari să ai toate răspunsurile) ai fost ca el, că și tu greșeai.

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton