Cum sa fim sanatosi iarna

Copiii mici sunt ca un magnet pentru raceli si gripe. Pana pe la 3 ani, ei trec prin 6-8 episoade serioase de raceala, gripa sau otita. Asta se intampla in principal pentru ca, intalnind virusuri pentru prima oara, organismul are nevoie de oarece timp pentru a raspunde.


Teoria spune ca pana la varsta de 4-6 luni, si mai ales pe timpul sezonului rece, este bine ca bebe­lusul sa fie vazut de pediatru din doua in doua saptamani.

Pe de alta parte, sa mergi cu be­belusul la pediatru, unde astepti intr-o camera plina cu alti copii (cei mai multi bolnavi), reprezin­­ta un pericol pentru un bebelus, care ar trebui ferit in primele luni de contactele cu prea multi stra­ini si, cu atat mai mult, copii bolnavi. Mai mult de 100 de virusuri sunt responsabile pentru micile neplaceri cu gatul si nasul, ca­­re insotesc in mod curent o ra­­­­­­­ceala.

Prin anticorpii pe care ii preiau de la mama, sugarii sunt mai prote­­­­­­­jati, in mod obisnuit, im­­­­­­­­potriva racelilor, dar chiar si ei, dupa varsta de 6 luni, atunci cand alimentatia lor nu se mai bazeaza exclusiv pe lapte, sunt expusi pericolului de a se im­­­bolnavi. Copiii (si foarte mici, si mai marisori) se imbolnavesc oricum destul de repede, cel mai adesea pentru ca nu respecta normele de igiena – baga mainile sau jucariile contaminate in gura sau le duc la ochi.

Odata de­­­clansata, o simpla raceala isi poate face de cap intre 6 si 14 zile – mult mai mult decat si-ar inchipui parintii, iar antibioticele pe care suntem atat de nerabdatori sa le administram copiilor, asa, dupa ureche, nu rezolva problema, dat fiind ca nu sunt eficiente impotriva virusurilor, ci doar a bacteriilor. Daca, totusi, medicul copilului prescrie un antibiotic, o face doar pentru a preveni o suprainfectare bacteriana, si numai dupa o serioasa analiza pro si contra.

Beneficiile antibioticelor sunt diminuate de faptul ca acestea afecteaza apetitul copiilor, distrug flora intestinala (ceea ce creeaza apoi probleme di­­­­­gestive) si, nu in ultimul rand,  de­­­­termina reactie de rezistenta sau mutatii la nivelul germenilor, ceea ce, in final, le face neputincioase in fata atacatorilor, anulandu-le efectul.

Citeste continuarea in revista BABY, editia noiembrie 2011!

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Revista