Cum să folosești corect produsele de protecție solară

Deși în fiecare vară le folosim, încă nu știm totul despre produsele de protecție solară. Cum să le alegem, în funcție de tipul nostru de ten sau de locul unde stăm la soare, cât timp ne protejează sau cât de des trebuie să le aplicăm. Când și cum să folosești produsele de protecție solară – medicul dermatolog explică
Sunt cateva reguli care ar trebui respectate când folosești produsele de protecție solară:

  1. daca avem o piele deschisa la culoare (mai ales fototipurile I si II) ar trebui sa folosim produse de fotoprotectie cu SPF 20-30 pe toata perioada anului (inclusiv iarna), asa cum ne spalam pe dinti zilnic, facem dus etc.
  2. produsul de fotoprotectie se aplica cu 15-30 de minute inainte de expunerea la soare, pe toate zonele ce urmeaza sa fie expuse, si se reaplica la 2-3 ore pe toata perioada petrecuta in aer liber.
  3. in situatia in care dorim sa facem plaja se recomanda ca produsul de fotoprotectie sa aiba SPF 40 in primele zile de plaja pentru fototipurile I-III si apoi 20, iar pentru fototipurile IV-VI , in primele zile SPF 20 si apoi 10; expunerea la plaja trebuie sa fie progresiva – in prima zi 10-15 minute, folosind fotoprotectie, crescand perioada de expunere cu 5-10 minute zilnic si nedepasind 2 ore/zi; trebuie evitata expunerea la soare intre orele 11-16.
  4. produsele cu SPF 50+ se folosesc la copii (au pielea mai sensibila, cu risc mare de arsuri si deshidratare), dar si la adultii cu fotodermatoze (urticarie solara, dermatita actinica cronica, lucita estivala benigna, lucita polimorfa etc.), dermatoze agravate/declansate de soare (lupus eritematos, lichen plan actinic etc.), dar si in conditii de expunere extrema (alpinisti, marinari, salvamari etc.)

Pot apărea reacții adverse când folosești produsele de protecție solară?

Da, produsele de fotoprotectie pot fi implicate in aparitia de fotoalergii si este vorba de alergii la filtrele chimice, filtrele minerale nefiind implicate in acest tip de reactii.

Din aceasta cauza, la pacientii cu antecedente de dermatita de contact, dermatita atopica, urticarie de contact, urticarie solara, lucita polimorfa etc. se recomanda produsele de fotoprotectie pentru piele sensibila, care nu contin decat ecran mineral.

In concluzie, este indicat sa folosim produse de fotoprotectie adecvate fototipului nostru,protectie solara2 tipului de ten (gras, mixt, uscat), sa ne protejam inclusiv buzele (folosind stick-uri speciale) si ochii (folosind ochelari de soare, palarii pentru a preveni aparitia cataractei fotoinduse) si nu in ultimul rand sa nu ne expunem la soare abuziv (chiar daca folosim produse de fotoprotectie sa nu fim tentati sa ne expunem mai mult de 2 ore la soare, pentru ca aceste produse nu ne protejeaza complet nici de riscul de cancere cutanate si nici de cel de imbatranire precoce).

Text: Dr. Diana Daraban, medic specialist dermatologie


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Feminin
Buton