Cum să îl înveți pe copilul tău să se comporte frumos și să fie fericit

De multe ori, din dorința de a-i oferi copilului tău tot ce are nevoie și de a-l lăsa să facă mereu ceea ce-și dorește, cel mic ajunge să se comporte nepoliticos, atât cu ceilalți copii, cât și cu adulții din jurul lui. În plus, devine greu chiar și pentru tine să relaționezi cu el și să îți impui punctul de vedere, atunci când greșește. 

Felul în care este lăsat să se comporte încă de mic va influența atitudinea lui de adult și relațiile cu ceilalți oameni. 

Micile reușite ale lui în copilărie îl vor face să aibă mai multă încredere în el, de aceea este foarte important să îl lași să ia propriile decizii și să îl ajuți să dobândească aptitudinile necesare pentru a face față provocărilor. De asemenea, jucăriile pe care i le cumperi sunt esențiale în dezvoltarea lui.

Iată de ce să ții cont pentru a-l învăța pe copilul tău să se comporte frumos și să fie fericit!

1. Stabilește reguli clare

Copiii care cred că pot face ce vor ei să facă și să obțină mereu ceea ce își doresc au tendința de a se smiorcăi sau de a se da în spectacol atunci când cerințele nu le sunt îndeplinite. Sunt acei copii care nu cunosc limite și, drept urmare, nu le respectă.

Cheia unei discipline inteligente este simplă: stabilește așteptări clare în ceea ce privește felul în care vrei să se comporte copilul tău și explică-i de ce ar trebui să se comporte așa cum vrei tu și nu altfel.

Nu trebuie să îi oferi copilului tău explicații elaborate în privința motivelor pentru care te aștepți ca el să se comporte într-un anume fel, dar, dacă cel mic înțelege că există motive simple pentru regulile pe care i le impui, sunt mai multe șanse ca el să se conformeze. Așadar, explică-i argumentat. De exemplu: spune-i că trebuie să meargă la culcare la ora 21.00 pentru că organismul lui are nevoie de mult somn pentru a fi puternic și sănătos.

2. Alege jucăriile potrivite pentru el

Ochii copiilor se luminează la vederea jucăriilor. Se pare că această reacție este una instinctivă. Poate fi și pentru că jucăriile le îndeplinesc nevoia de a a-și folosi imaginația, de a explora, de a împărtăși cu ceilalți copii momente de bucurie. Însă jucăriile nu sunt folosite doar pentru distracție, ele pot fi instrumente valoroase pentru ca cei mici să devină mai inteligenți și să dobândească aptitudini de care vor avea nevoie când voi fi adulți.

Cele mai bune jucării pentru copilul tău sunt cele pe care el le alege. Când îi place o jucărie se bucură de cea mai bună experiență de învățare. Tot ceea ce îl interesează îl va învăța ceva. De asemenea, cu câte are o varietate mai mare de jucării, cu atât este mai fericit și experiența lui de a învăța lucruri noi va fi mai diversă. Aici găsești o selecție de jucării care ar putea fi pe placul copilului tău.

3. Învață-l să rezolve probleme

Unul dintre principalele motive pentru care copiii se comportă necorespunzător este acela că se simt frustrați și neputincioși. Când ei vor primi instrumentele necesare pentru a se descurca singuri, se vor comporta mai bine pentru că vor ști să aibă grijă de ei înșiși și nu vor veni să-ți ceară ajutorul sau să plângă de fiecare dată când vor fi puși în fața unei provocări. 

Așadar, lasă-l pe copilul tău să ia propriile decizii, odată ce este suficient de mare pentru a înțelege ceea ce face. Chiar dacă poate părea un fleac să îl întrebi ce pijamale preferă sau ce fel vrea să se îmbrace într-o zi când mergeți în parc, aceste decizii pe care copilul le ia singur îl vor ajuta să-și dezvolte încrederea în el însuși.

(P) Material realizat in colaborare cu Elefant.ro.

Sursă foto: Pexels


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau