Cum sa iti cresti copilul ca un agent FBI

In cazul in care te gandesti ca ai nevoie de echipamente speciale si sofisticate, trebuie sa iti spun din capul locului ca te inseli.

Te-ai gandit vreodata ca sa fii parinte ar fi mai usor daca ai avea o intrega echipa de securitate la dispozitia ta?

Cel mai probabil nu iti permite bugetul sa angajezi o intreaga echipa insa, Jack Shafer, psiholog si fost agent FBI are cateva sfaturi pentru parinti.

Iata ce a invatat in cei 15 ani in care a fost agent si cum aceste situatii se pot aplica in viata de familie.

Creati iluzia controlului

Agentii FBI sunt antrenati sa aplaneze conflictele, dandu-le suspectilor optiunea de a alege, facandu-i astfel sa se simta ca si cum ar detine controlul. Senzatia ca detii controlul asupra unei situatii poate face minuni, chiar si pentru copii.

Parintii pot face asta fara a renunta de fapt la autoritate. Trebuie doar sa le ofere copiilor sansa de a alege intre doua optiuni care sunt in regula pentru parinti. De exemplu, nu pot avea dulciuri la cina insa le puteti da sansa sa aleaga intre doua optiuni sanatoase pe care le preferati.

Folositi-va de principiul de raritate

Profilele FBI au aratat ceea ce multi parinti stiu deja, faptul ca oamenii tind sa isi doreasca lucrurile pe care nu le pot avea. Daca li se spune copiilor sa nu faca ceva, ei vor vrea cu atat mai mult sa faca acel lucru.

Asa ca apare intrebarea fireasca: cum pot parintii sa impuna limite fara a-i determina pe copii sa isi doreasca sa le depaseasca?

Shafer spune ca trebui sa le spunem copiilor ca avem incredere in ei. Acesta povesteste ca atunci cand fiica sa a adus acasa un baiat pe care stia ca tatal sau nu il va placea, in loc sa ii interzica sa se vada cu el, Shafer i-a spus fiicei sale ca are incredere ca ea va lua cea mai buna decizie. In consecinta, baiatul nu a mai facut parte din viata fiicei sale.

Puneti intrebari indirecte

Pe masura ce copiii cresc, acestia au senzatia ca sunt interogati, desi parintii lor nu lucreaza pentru FBI, astfel ca sa puneti intrebari directe nu este intotdeauna cea mai buna cale de a primi raspunsul pe care il asteptati.

Shafer sustine ca acea mai buna modalitate de a afla cum se simt copiii cu adevarat este sa ii intrebari din perspectiva unei terte parti. Astfel ca, daca vrei sa aflati ce simt copiii in legatura cu un subiect delicat, incercati sa il aduceti in discutie indirect.

In loc sa ii intrebati direct „Ai baut?”, mai bine incepeti o discutie indirecta: „Fiul prietenului meu a fost prins ca s-a apucat de baut. Ce crezi ca ar trebui sa faca parintii lui?” Poate ca nu veti primi exact raspunsul pe care il cautati insa veti avea ocazia sa va apropiati de copii si sa ii cunoasteti mai bine.

Arati empatie

O alta modalitate prin care agentii FBI determina oamenii sa vorbeasca este sa le arate ca cineva intelege prin ce trec. Shafer spune ca un comprtament exigent, amenintator sau lingusitor, in general va declansa o reactie de aparare din partea copiilor. Pe de alta parte insa, un comportament empatic este mult mai eficient.

Parintii pot spune asa: „Pare ca te gandesti la ceva foarte serios si ca ceva de supara si te framanta foarte tare”. Intampinati cu acest tip de empatie, copiii isi vor impartasi de bunavoie gandurile.

Shafer spune ca majoritatea adolescentilor vor dori sa discute cu parintii despre ce ii deranjeaza sau despre problemele pe care le au. Pur si simplu au nevoie de un pic de incurajare si sa simta ca alegerea de a vorbi cu parintii le apartine in totalitate.

Concentrati-va asupra cazului

Cel mai bun lucru pe care il pot face parintii pentru a a avea o relatie buna si deschisa cu copiii este sa aiba rabdare si sa nu se dea batuti. De-a lungul anilor, Shafer a observat ca, cu cat petreci mai mult timp cu o persoana cu atat acea persoana iti va influenta mai mult gandurile si actiunile.

Daca parintii nu se implica, atunci copiii vor fi influentati de ceilalti copii, insa daca parintii vor petrece timpul cu copiii lor, acestia vor avea mult mai multe sanse de a-i influenta.

Sursa: time.com
Text: Simona David


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau