Cum să îți decorezi casa pentru a scăpa de stres

Grija pe care o acordam decorării casei este o modalitate frumoasă și creativă de a ne regăsi echilibrul interior. Pentru psihoterapeuți, amenajarea caminului este o relevare a sinelui și o sursa de înflorire. Cum să îți decorezi casa pentru a avea armonie și a scăpa de stres.

Instalarea cuplului, nasterile, copiii care cresc si pleaca de acasa, nepotii care revin… totul se invarteste in jurul caminului. Schimbarile de viata care ne transforma casa, grija pe care o avem atunci cand o amenajam, toate acestea vizeaza petrecerea de momente agreabile si, de ce nu, protectia.

Sentiment pe care designerii de mobilier l-au integrat perfect. Cu atat mai mult cu cat dificultatile economice din ultimii ani au facut din casa una dintre valorile-refugiu. Asadar, misiunea lor nu este doar estetica, ci trebuie sa aduca si ideea de liniste, caldura, confort emotional.

Redecorarea inseamna reamenajarea interiorului personal, de aceea este esential ca materialele, tesaturile, ambianta pusa in scena sa satisfaca intru totul anumite nevoi particulare.

Psihanaliza spune ca decorarea este al treilea strat al nostru, dupa piele si haine, acesta fiind motivul pentru care incercam sa ne intretinem si sa ne infrumusetam caminul.

Pana la urma, interiorul nostru fizic reflecta interiorul nostru psihic, nu? Dar este casa mereu acel loc reconfortant la care aspiram? Cum sa il imbunatatim ca sa ne simtim si mai bine?

 

VIBRATIA CULORILOR

Arta de a te simti bine la tine acasa isi gaseste inspiratia in feng-shui, disciplina chineza milenara. Amenajarea mediului nostru de viata dupa un anumit numar de principii, printre care circulatia energiei, complementaritatea yin si yang, teoria celor cinci elemente (apa, pamant, foc, metal si lemn) permite atingerea plenitudinii fizice, morale si intelectuale.

Psihicul dialogheaza intr-un du-te-vino constant cu amenajarile interioare, ele insele reflectie a starilor noastre psihice. Pana la urma, locuinta ne transmite decoterapieenergia pe care o descarcam noi in ea, fie ca vorbim de stres, tensiuni sau stare de bine generala. Este exact ceea ce simtim cand mergem intr-o vizita si spunem ca acea casa degaja unde negative sau pozitive.

Pentru a ne ajuta sa luptam impotriva stresului, somnului neodihnitor, a insomniilor, persoanele specializate in decoratiuni interioare cu principii de feng-shui actioneaza asupra elementelor care compun decorul. De exemplu, fiecare culoare poseda o vibratie anume, care intra in rezonanta cu noi insine, dar nu in maniera pe care ne-o inchipuim.

Intr-un univers alb, gol, valoarea stresului cres¬te mult mai usor decat intr-un spatiu „incalzit de galben, o culoare sociala, sau in care este prezent lemnul. Ironia este ca multi dintre noi au ales sa isi zugraveasca peretii in alb, pentru ca aceasta non-culoare este mai luminoasa, eleganta si creeaza impresia de spatiu, de zen, de energie pozitiva.

 

Citește continuarea articolului aici

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie