Cum sa-l faci sa stea cuminte

Cand copilul tau face prea mult zgomot pentru ca s-a plictisit de jocurile pe care le are, poti sa inventezi altele noi, care sa-l tina ocupat si linistit.


1. Strabate lumea
Ia un glob pamantesc si intocmes-te o lista cu orase necunoscute. Porneste cronometrul si pune-i pe copii sa caute numele, scriind referintele pe parcurs. Cu aceasta ocazie, vor citi harta lumii si le va placea la nebunie sa se ia la intrecere contra cronometru.

2. Expeditie cu camera digitala
Imprumuta-le camera digitala (cu conditia sa fie destul de mari ca sa-ti inteleaga gestul!) si da-le o lista de obiecte pe care sa le caute prin casa. Cere-le sa faca poze cu fiecare dintre ele, sa noteze cate ceva despre fiecare dintre ele si apoi sa-ti arate ce-au facut.

3. Pluteste ori se scufunda?
Pune-i pe copii sa stranga niste obiecte mici (fara valoare). Umple un bol pe jumatate cu apa si pune-i sa ghiceasca care obiecte vor pluti si care se vor scufunda.

4. Amuzati-va gatind impreuna
Daca ideea de a gati impreuna cu copiii te inspaimanta (ce oroare!, ce dezastru!), iti sugeram sa sari peste aceasta propunere. Dar, daca te incumeti, o prajitura simpla este solutia ideala. Incalzeste cuptorul la 170oC. Amesteca 100 g de faina cernuta cu o lingura de praf de copt, 100 g de zahar, 100 g de unt moale, 2 oua si o lingura praf de vanilie.

Toarna amestecul intr-o forma unsa in prealabil cu unt si da-o la cuptor timp de 30 de mi-nute. Pentru a verifica daca e gata, apasa usor in mijloc si vezi daca portiunea apasata revine la forma initiala. Pune la racit, taie blatul in jumatate, unge cu frisca si gem prima foaie si pune cealalta foaie deasupra. Pentru o alternativa mai simpla, pu­ne-i pe copii sa orneze bis­cuiti digestivi de ciocolata, cu glazura.

5. Colaje
Scoate cutiile cu pozele pe care nu le-ai mai pus in albumul cu fotografii si pu-ne-i pe copii sa faca un colaj. Stabiliti impreuna o tema, ca de exemplu „Poze cu mama sau, ca sa fie si mai interesant, „Cineva imbracat in rosu.

6. Un sir de succese
Concurs! Cauta on-line niste concursuri (de pilda, www.clopotel.ro) pentru copii si pune-i sa intre in joc. S-ar putea chiar sa castige ceva!

7. Picnic acasa
Pregateste un cos pentru picnic, ia o patura si intinde-o in locul lor preferat din casa. Adu-le si un ursulet ori alte jucarii, sa se joace.

8. Dati-mi un indiciu
Scrie niste indicii pe bucatele de hartie si ascunde-le prin casa. Indiciile vor conduce la un premiu, de exemplu un pa­chetel cu dulciuri. Ajuta-i la primul indiciu, iar apoi lasa-i sa se descurce singuri.

9. Nu depasiti liniile!
Cumpara-le carti de colorat cu personaje din desenele animate preferate, pune-i sa le coloreze si apoi sa le lipeasca intr-un album. Vor fi foarte mandri de rezultat!

10. Puzzle.
Ajuta-i sa isi faca propriul puzzle taind felicitari de Craciun vechi si pune-i apoi sa le reasambleze.

Ce sa ai prin casa:
Ascunde aceste obiecte, pentru zile negre, si vei fi cea mai iubita mamica din lume:
– o cutie cu margele
– trusa cu lipici si pene
– carti inspirate din filmele de desene animate preferate
– plastilina
– acuarele, bloc de desen
– carioci, creioane colorate

Text: Lacramioara Tiriblecea; Foto: Nagy-bagoly Ilona/Dreamstime


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sfaturi practice