Cum să-l înveți să facă la oliță în 7 zile

Să învețe copilul să facă la oliță este o mare încercare pentru mami. Antrenamentul pentru oliță trebuie început într-un moment ales cu grijă și este nevoie de multă perseverență pentru ca operațiunea olița să fie un succes. Există mai multe abordări legate de cum este mai bine să înveți copilul să facă la oliță. În timp ce unii psihologi spun că antrenamentul pentru oliță cere timp, alții, precum Caroline Fertleman și Simon Cove, cred că poți să-l înveți pe cel mic să facă la oliță în doar 7 zile, dacă respecți următorii pași.

1. Dacă vrei să-ți obișnuiești copilul să facă la oliță începe antrenamentul de dimineață. Lasă-l să mănânce, să se joace în mod normal, dar la fiecare 15 minute, în interval de 2 ore, pune-l puțin pe oliță. Apoi pune-i la loc scutecul și continuă activitățile de peste zi. După-amiază, o altă sesiune de o oră, în care la fiecare 15 minute îl duci un minut-două la oliță.

2. Lasă-ți copilul să umble prin casă gol sau într-un tricou, fără scutecel.  Pentru că nu are scutec, va simți nevoia să 'pună' undeva pipi sau nr 2 și își va aminti de olița la care l-ai tot dus. Odată ce va face acolo prima oară, este important să vă uitați amândoi la ce a lăsat în oliță și apoi să vadă că tu clătești olița și arunci la toaletă conținutul. Copiilor le place zgomotul de apă trasă la wc și sunt fascinați de faptul că dispare ceva când se trage apa.

3. Poți face un mic joc cu cel mic – de câte ori face la oliță primește un sticker sau o ștampilă pe mână, iar la un număr de ștampile, primește un premiu – nu ceva dulce sau o jucărie, mai degrabă o activitate care îi place. Aceasta va constitui premiul lui pentru că învață să facă la oliță și trece în categoria 'oamenilor mari'.

4. Dacă merge la grădi, informează educatoarea să ați început antrenamentul pentru oliță acasă. Este important ca cel mic să primească aceleași încurajări și ca sistemul pe care lați stabilit acasă (cu stickerele sau ștampilele) să fie continuat și la grădi.

5. Cum orice accident este perceput ca un eșec, este important să îl ajuți pe cel mic atunci când învață să facă la oliță. Seara, redu consumul de lichide cu două-trei ore înainte de culcare. Ca măsură de precauție, poți pune totuși un scutec peste noapte, pentru a evita accidentele. Dacă timp de o săptămână vezi că la trezire are scutecul uscat, te poți încumeta să-l lași și peste noapte fără scutec.

 

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau