Cum să le vorbim copiilor despre sex

Copiii pun uneori întrebări atât de trăsnite, încât adulții nu prea mai știu pe unde să scoată cămașa. Întrebările lor nu sunt niciodată inocente. E bine, deci, să le răspunzi, fără să uiți însă că cel din fața ta e doar un copil. Uite cum să le vorbim copiilor despre sex la diferite vârste:

 

Terapeutul Silvia Ciobanu ne ofera o schita a evolutiei interesului pentru sexualitate la copii.

De la 3 la 5 ani – faza Oedip

„Curiozitatea sexuala incepe inca dinaintea celui de-al treilea an de viata. Aceasta curiozitate are ca interes principal aspecte legate de sarcina si nastere. Primele intrebari urmaresc sa afle de unde vin copiii. Mai tarziu, inainte de cel de-al patrulea an de viata, apar intrebari legate de diferentele care exista intre un baiat si o fata.

In jurul varstei de trei ani, copilul intra de fapt in asa-numita faza oedipiana: viseaza sa se casatoreasca cu parintele de sex opus si are sentimente ambivalente fata de parintele de acelasi sex. Descopera diferentele dintre baieti si fete si devine constient de identitatea sa sexuala. Intre patru-sase ani este perioada in care copilul se concentreaza asupra diferentelor dintre sexe, isi exploreaza corpul, il intereseaza diferite aspecte sexuale.

Aceasta reiese din jocurile in care copilul se antreneaza: cu totii cunoastem jocul de-a doctorul, jocul de-a mama si tata. Copilul realizeaza aceste diferente atat din punct de vedere al comportamentului psiho­logic – baiatul incepe sa-si manifeste forta, uneori isi poate afirma aptitudinile de intreprinzator, fetita apare ca fiind mai delicata, tandra, rabdatoare –, cat si din punct de vedere biologic, prin observarea diferentelor dintre organele genitale feminine si cele masculine.'

 

6-11 ani – curiozități

Sunt curiosi sa afle tot si descopera intimitatea. Copilul iese din faza oedipiana pentru a intra in cea a perioadei de „latenta'. Impulsurile sexuale sunt in repaus si el poate vorbi despre sexualitate ceva mai detasat. Intrebarile sunt provocate de ceea ce observa el in universul inconjurator: contraceptie, homosexualitate, pedofilie…

La aceasta varsta, nu prea e simplu sa-ti dai seama ce „asimileaza' copilul si ce nu. El vede multe lucruri, insa nu retine tot; este intrigat, dar nu vrea sa stie prea multe despre subiect. De altfel, refuzul se vede: isi va intoarce capul sau va schimba subiectul. Ai incredere in reactiile lui. Formuleaza un raspuns scurt si asteapta sa vezi daca insista.

Nuantam, dar fara explicatii detaliate. Trebuie sa-i arati ca se insala atunci cand afirma, precum Nicusor (noua ani) care, la vederea unui barbat sarutand o femeie, afirma: „Nenea si tanti fac dra­gos­te?'. Putem nuanta, fara sa explicam tot. Spune-i: „Se saruta din dragoste, dar a face dragoste e altceva.  O sa-ti spun alta data…'.

Aceasta perioada este si cea a for­marii intimitatii. Copilul devine ru­si­nos. El se-nchide in baie, este stan­je­nit sa-si vada tatal sau mama com­plet dezbracati si isi doreste o ca­me­ra numai a lui. Este foarte important ca parintii sa respecte aceasta pu­doare. Din cauza multimii imaginilor legate de sex, tinerii risca sa piarda notiunea a ceea ce le apartine numai lor.

 

11-14 ani – primele flirturi

Corpul li se transforma, este varsta primelor flirturi, a primelor menstru­atii, a primelor fire de par, a prime­lor ejaculari: trupul copilului se trans­forma si, o data cu el, si identitatea.

„Cum sa facem sa-i aratam celuilalt ca ne place?', „Oare contrac­tam SIDA prin sarut?'. Poate ca nu va indrazni sa abordeze direct cu tine aceste chestiuni si va prefera sa se destai­nuiasca prietenilor. Dar aceste chestiuni il preocupa si este important pentru el sa simta ca parintii ii stau la dispozitie. Fii atent, dar nu abuziv.

Despre bolile cu transmisie sexuală

Fara sa dramatizezi, explica-i ca SIDA se transmite in urma relatiilor sexuale cu cineva care a fost contaminat de virus si ca singura masura de protectie eficace este prezervativul. In ceea ce priveste contraceptia, putem aprofun­da subiectul.

„Daca parintii au raspuns tuturor intrebarilor adresate lor de catre copii, in timp, discutiile despre problema contraceptiei ar trebui sa vina firesc, un pas mai departe in procesul de crestere si dezvoltare a copilului', sfatuieste psihologul Silvia Ciobanu.

„Astfel ca momentul depinde de fiecare copil in parte, dar primele cunostinte ar trebui oferite in jurul varstei de 10-12 ani. Pe masura ce copilul creste si se dezvolta, informatiile transmise trebuie sa fie cat mai complexe, astfel incat in jurul varstei de 14-15 ani sa detina date suficiente despre toate tipurile de contraceptie, despre folosirea corecta a mijloacelor contraceptive si limitele eficacitatii lor, despre necesitatea controalelor medicale, despre boli cu transmitere sexuala. A discuta cu copilul despre contraceptie inseamna a discuta cu copilul despre igiena, despre boli, despre prevenire.'

 

citește întreg articolul aici

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Buton