Cum să mănânci sănătos de Sărbători

Conform unor statistici realizate de o celebră asociație anti-obezitate, în perioada dintre Ziua Recunoștinței și Crăciun, americanii acumulează, în medie, 3-5 kilograme. Și deși noi nu avem astfel de statistici, probabil că ne putem bate cu americanii măcar la acest capitol. Frenezia cu care consumăm sarmale, piftie, cozonaci și fripturi udate cu multe pahare de alcool ne aduce nu numai kilograme în plus, ci și serioase probleme de sănătate. Cum să mănânci sănătos de Sărbători – câteva trucuri.

Aproape 2000 de oameni sună la Salvare în ziua de Crăciun, iar asta doar în București. Principalele probleme de Sărbători: intoxicațiile alimentare și coma indusă de consumul excesiv de alcool.

Cum să te ferești de excese

  • Una dintre metodele de a pune stop dezmățului culinar atunci când ai vrea, dar nu prea poți, este să te speli pe dinți sau să mănânci ceva mentolat. Prospețimea mentei oferă o senzație puternică ce taie pofta de cârnați și piftie.
  • Faceți un meniu mixt – mergi la mese la care fiecare dintre invitați aduce câte ceva, iar tu pregătește meniul tău cât mai dietetic. Vei putea să mănânci mai sănătos, dacă vei avea măcar opțiunea unui meniu cu puține grăsimi și pregătit cu ingrediente de bună calitate. O salată row, cu semințe de pin, ananas și rucola va fi apreciată și de către cei cre cred că cea mai bună 'legumă' e porcul, măcar pe post de garnitură.
  • Ajută gazda! Dacă te implici în aranjarea sau strângerea mesei, ai mai puțin timp la dispoziție pentru a gusta din fiecare platou.
  • Ghidează-te după culori – ca regulă generală, felurile sănătoase sunt viu manancicolorate, în timp ce acelea maronii sunt pline de grăsimi rele.Dacă vrei să te asiguri că ceea ce mănânci nu e înecat în grăsime, fă așa-numitul 'test al șervețelului'. Dacă alimentul respectiv lasă o pată de ulei pe șervețel, pune-l la loc pe platou!
  • Dacă faci parte dintre cei care socotesc numărul de calorii, să știi că nu numai mâncarea îți va pune probleme, ci și băutura. Un pahar de vin de 150 ml 'adăpostește' cam 100 de calorii, iar 100 ml de Martini furnizează 160 de calorii.
  • Dacă niciunul dintre argumentele de mai sus nu funcționează, gândește-te la momentele de intimitate de care poți profita în această perioadă de vacanță și la faptul că dacă vei fi balonată și îmbuibată de mâncare și băutură, sau vei vomita la fiecare 10 minute pentru că te-ai îndopat, nu-ți va mai arde de romantism

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dieta, nutritie, sport