Cum sa reactionezi in cazul unui soc anafilactic la copii – Ce sa nu faci niciodata

Dr. Craiu Mihai, medic specialist in pediatrie, a publicat astazi pe pagina de Facebook pe care o administreaza, Spitalul Virtual pentru Copii, un mic set de reguli dupa care parintii sa se ghideze daca vreodata copilul lor intra in soc anafilactic.

Recent, medicul a avut un caz grav de alergie ce s-a prezentat la Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului Prof. Dr. Alfred Rusescu.

In cazul aparitiei unei reactii alergice de o asemenea amploare, incat sa apara mancarimi violente, insotite de inflamatia fetei si a cailor respiratorii, viata copilului este in pericol iminent.

„Nu dam palme, nu stropim fata cu apa, nu zgaltaim pacientul”

Medicul mentioneaza ca nu trebuie pierdut timpul daca observi: inflamatii bruste si puternice, stare de confuzie sau chiar coma.
„NU PIERDEȚI VREMEA cu manevre inutile!!! Nu dam palme, nu stropim fata cu apa, nu zgâlțâim pacientul și nu luam copilul in brațe.”

Cum trebuie sa reactionezi in cazul unui soc anafilactic la copii

Lasa copilul intins, daca a cazut si apeleaza imediat ambulanta.
Singura masura de prim-ajutor pe care o poti oferi copilului in aceasta situatie este sa ii injectezi adrenalina intramuscular.
Parintii care isi stiu copiii predispusi la reactii alergice frecvente si severe, ar trebui sa poarte intotdeauna la ei un stilou EpiPen, care sa ii poata fi administrat de oricine se afla in apropierea copilului in momentul in care se declanseaza anafilaxia, recomanda medicul pediatru.

Sursa: Spitalul Virtual pentru Copii


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau