Unghiile bebelușului cresc încă din viața intrauterină, așa că este posibil ca cel mic să se nască deja cu unghiuțele mari. Ele trebuie scurtate, pentru că în primele săptămâni de viață mișcările bebelușului sunt haotice și se poate zgâria sau răni ușor.
Unghiile bebelușului trebuie tăiate cam la fiecare 10 zile – vei observa că ele cresc mult mai repede decât ale tale.
Cel mai bun moment să tai unghiile bebelușului este ora de somn sau momentul de după băiță, când unghiile sunt mai moi. Ele trebuie tăiate și nu rupte cu dinții, așa cum greșit procedează unele mame, din frica de a nu răni bebelușul.
Dacă rozi unghiile bebelușului, îi vei transmite toate bacteriole din gura ta, pe care apoi le va înghiți când își va băga mânuța în gură.
Pe piață se găsesc o mulțime de modele de forfecuțe speciale, pentru bebeluși, care minimizează riscul de accidentări. Tehnica nu este foarte complicată. Trebuie doar să îndepărtezi ușor buricul degetului de unghie, pentru a evita să prinzi și pielea dată cu unghiile bebelușului. Folosește foarfeca ținând-o paralel cu solul și cu vârful în jos, niciodată în sus – dacă bebe e treaz sau se agită în somn riști să îl rănești. Este de preferat, de altfel, să îi tai ungiile când este la tine în brațe, petrecând o mână după brațul sau piciorușul la care nu tai unghiile, pentru a preveni vreo mișcare bruscă.
Dacă din întâmplare, l-ai ciupit, NU folosi alcool – intră repede în sânge și poate provoca intoxicații și chiar poate induce coma. Clătește degetul cu apă rece sau ser fiziologic și aplică puțină presiune, pentru a opri sângerarea.
Nu folosi forfecuța cu care tai unghiile bebelușului pentru alți membri ai familiei și, invers, nu tăia unghiile lui cu forfecuța voastră – așa se pot transmite celui mic micoze sau alte boli de care suferiți voi, chiar fără să știți.
foto Shutterstock