Cum să te comporți cu primul copil când se naște bebe

Idealul multor părinți este perechea de copii – fată și băiat. Pentru primul născut, mai devreme sau mai târziu, apare momentul în care cineva ascuns în burtica mamei se pregătește să-i ia locul și să-i uzurpeze drepturile de prim născut. Cum te porți cu primul copil când se naște al doilea.

 

Cum faci anunțul

 Este mult mai mai bine este să-i dai tu vestea și să nu lași copilul să afle întâmplător, căci se va simti tradat, lăsat deoparte. Cel mai bine este să îi spui la începutul sarcinii, simplu și direct, fără a da explicații sau a-i cere aprobarea, sau mai rău, a-l întreba dacă și-ar dori un frățior, doar ca apoi să-l anunți (orice răspuns ți-ar da), că va avea unul. Pregătirea pentru venirea bebelușului nu se oprește însă la anunțarea primului copil. El trebuie să știe ce se va petrece, că vei lipsi cîteva zile când va veni bebelușui, dar că asta nu înseamnă că-l părăsești (chiar dacă tu îl asiguri, el tot asta va crede…). Trebuie să știe cum se va schimba viața lui și trebuie asigurat că va fi la fel de iubit. Menține deschisă co­municarea cu cel mic, lăsân­du-l și ajutându-l să îsi exprime sentimentele, îndo­ielile, îngrijorările.

 

 

Respectă drepturile primului născut porti 2

Chiar dacă pare aparent bucuros de venirea pe lume a unui frățior sau și-a dorit unul (vezi și copilul vrea un frățior), orice copil are accese de gelozie sau posesivitate pe principiul 'eu am fost primul'. Pentru a reduce la minim aceste senzații, trebuie să te organizezi și comporți în așa fel, încât cel mare să își simtă cât mai puțin teritoriul încălcat odată ce vine bebe.

  • Nu-l pune să-i dea jucăriile celui mic, chiar dacă el nu se mai juca de multă vreme cu ele.
  • Păstrați-vă momente doar pentru voi, chiar după apariția celui mic pe lume. Va fi greu într-o primă fază, mai ales dacă alăptezi, dar cel mare nu trebuie să-l simtă pe cel mic ca un intrus  care-i acaparează cu totul mama.

 

 

Nu-l transforma în bonă

Mulți părinți cer ajutorul celui mare în treburi legate de cel mic, crezând că așa, fratele cel mare se va simți implicat și va iubi mai mult bebelușul. Sigur că fiecare copil reacționează diferit, dar de cele mai multe ori, chiar dacă pare încântat să ajute, fratele cel mare poate face acest lucru din dorința de a obține și el o bucățică din atenția voastră. Dacă vede că sunteți încântați și-l lăudați peste tot cât de atent se poartă cu surioara lui, va perpetua acest comportament din dorința de a fi lăudat, nu neapărat pentru că i-ar plăcea. Nu furați copilăria primului născut și nu-l transformați în bonă. Voi ați dorit un bebeluș, și nu el, primul copil, și nu este corect față de primul născut să fie șantajat emoțional și încărcat de responsabilitate – 'ai grijă de frățiorul tău, că e mai mic'.

 

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton