Cum sa te descurci cu un copil furios

Nu este usor sa cresti mare, iar copiii au multe de invatat, mai ales cand vine vorba despre exprimarea sentimentelor.

Invatam inca de cand sunt mici, ca sunt curajosi, independenti si au personaliati puternic conturate.

Ca parinti, este datoria noastra sa ii ajutam sa invete cum sa iti exprime si sa isi exteriorizeze emotiile si dorintele intr-un mod sigur si sanatos.

In general, cand vorbin despre emotiile pozitive nu prea avem dificultati pentru ca acestea sunt usor de exprimat si vin oarecum natural, insa greul vine atunci cand vorbim despre emotii mai putin pozitive precum furia, pe care nu stim cum sa le gestionam.

Iata cateva sfaturi care te vor invata cum sa te descurci cu un copil furios.

1. Nu raspunde cu furie

In general, cand copilul este furios, face sau spune anumite lucruri care declansaza si furia parintelui si este atat de usor ca parintele sa raspunda la furia copilului tot cu furie, insa indiferent cat este de greu, incraca sa iti pastrezi atunci cand copilul tau este furios.

Daca tot ce poti sa faci este sa te intorci cu spatele si sa pleci putin ca sa te poti „aduna”, este in regula. Acorda-ti tot timpul de care ai nevoie, insa nu ii raspunde copilului cu furie emotional, sau fizic, pentru ca nu vei face decat sa ii intaresti lui furia.

2. Ofera-i un bun exemplu pentru exprimarea pozitiva a emotiilor

Copiii sunt ca niste bureti si este suficient sa spui ceva neadecvat o singura data si ei sa auda, pentru ca vor retine imediat si cu siguranta vor repeta ce au auzit.

Aceeasi regula se aplica si pentru exprimarea pozitiva si sanatoasa a emotiilor. Incearca sa fii cel mai bun model pentru copilul tau si sa iti exprimit in mod pozitiv emotiile.

Vorbeste calm, chiar si atunci cand simti frustrare, nu tipa. Suntem oameni si deci supusi greselilor, astfel ca vor exista momente in care vei gresi si iti vei lasa furia sa actioneze, insa este foarte important ca dupa un astfel de moment sa discuti cu copilul tau si sa ii spui ca stii ca ai gresit si sa ii spui cum ar fi trebuit de fapt sa reactionezi.

3. Coboara la nivelul copilului

Cand copiii sunt suparati, un mod bun de a interveni este de a cobori la nivelul lor. Aseaza-te pe canapea alaturi de copilul tau, aseaza-te pe vine sau pe jos langa el. Stai cat se poate de aproape de el pentru a nu fi nevoiti sa tipati, nici tu, nici el. Aceasta tehnica il va ajuta sa se calmeze pentru ca se va simtit comfortabil sa fie atat de aproape de tine si pentru ca il asculti.

4. Cititi carti despre sentimente

Copiii invata ceva nou zi de zi, si cateodata, cartile sunt un mijloc foarte bun prin care pot invata sa isi exprime sentimentele. Daca ii citesti despre moduri diferite prin care personajele din carte trec prin anumite situatii si sentimentele pe care le manifesta, il ajuti sa inteleaga cum se manifesta in mod sanatos emotiile.

5. Mentineti o rutina sanatoasa pentru odihna

Cu siguranta ai observat ca cei mici au tendinta sa fie mai agitati si mai furiosi atunci cand sunt obositi, cand le este foame sau cand ies din rutina cu care sunt obisnuiti si cel mai probabil ca si tu ca adulti resimti asta uneori.

Atunci cand apare oboseala, rezistenta emotionala scade si astfel este mult mai dificil sa rezolvi cu calm situatiile, asa ca intervine furia.

Asigura-te ca cel mic se odihneste suficient, are un mediu echilibrat si o rutina sanatoasa. Vei observa ca accesele de furie se diminueaza daca are un program bine stabilit de joaca, masa si somn.

6. Antreneaza-ti copilul

Una din principalele sarcini ale parintilor este sa ii invatam si sa ii antrenam pe copiii nostri pe parcursul vietii, iar cum sa se descurce cu sentimentele de furie pe care le resimt face parte din aceasta sarcina.

Ajuta-l sa invete cum sa isi exprime in cuvinte furia. De exemplu, ii poti spune „Vad ca esti frustrat ca am inchis televizorul. Hai sa incercam sa folosim cuvintele care sa arate ce simti cand esti suparat, bine?”.

7. Vorbiti si comunicati mult

Sa vorbesti cu un copil furios nu este, de cele mai multe ori, o sarcina usoara si in general, cel mai bine este sa astepti pana se calmeaza de tot si apoi sa incepi o discutie.

Totusi, este foarte important sa discutati despre motivul pentru care este furios copilul, chiar si cu copiii mici, care nu vorbesc inca foarte bine si nu au un vocabular foarte bogat.

Discutand cu copiii despre modul in care se exprima furia, cladim niste limite despre modul adecvat de manifestare al emotiilor si, de asemenea, recunoastem ca le intelegem sentimentele. Furia nu este ceva rau, este cat se poate de normala, trebuie doar sa ii invatam sa si-o exprime sau manifeste intr-un mod sigur, sanatos si productiv.

Sursa: lifeasmama.com
Foto: 123fr.com
Text: Simona David


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Buton