Carieră: cum să te porți la un interviu

Nu o singură dată vrei sau ești nevoită să schimbi  traseul tău profesional. Uite cum să te porți la un interviu de angajare, pentru a face o primă impresie bună.

•Zâmbește

Ofera imediat o strangere ferma de mana, prezinta-te si spune ceva de genul: „Ma bucur sa va cunosc” sau „Imi face o deosebita placere sa va cunosc”. Fii sincer si evita saluturile familiare pe care le folosesti cu prietenii tai. Adopta un stil politicos.

•Adaptează-ți comportamentul

Daca intervievatorul este formal, atunci probabil ca si tu trebuie sa fii tot asa. Daca intervievatorul este mai putin formal, incearca sa fii pe aceeasi directie cu el, insa ramai profesional si politicos. In oricare din situatii, incearca sa pari relaxat, dar nu „prea relaxat”. Nu este o idee buna sa iti pui picioarele pe biroul intervievatorului.

• Bunele maniere spun sa astepti sa ti se ofere sa iei loc, sau sa ceri permisiunea pentru a face acest lucru, si apoi sa multumesti.

• Daca este posibil, fara a face zgomot, trage-ti scaunul mai aproape de biroul intervievatorului; acest lucru denota incredere si interes asupra convorbirii. Nu invada, insa, spatiul personal (intim) al intervievatorului, pastrand o distanta de cel putin 2 metri fata de acesta.

• Fii atentă la postura ta

Daca nu stii cum sa iti asezi mainile, tine-le pe genunchi. Acesta este un alt semn de educatie. Nu sta cu bratele incrucisate la piept, deoarece creeaza o bariera invizibila in comunicare.

• Chiar si intervievatorii cei mai experimentati sunt tot oameni obisnuiti, ca si tine, asa ca stiu ca este normal sa fii un pic emotionat. Totusi, incearca sa eviti semnele evidente, nu fi agitat, nu te foi…

• Menține contactul vizual 

Evita sa il fixezi cu privirea, pentru a nu-l face sa se simta stingherit, dar nici nu te uita in alta directie prea des. Pentru unii intervievatori, daca nu reusesti sa mentii contactul privirii, poate fi un semn ca minti, sau iti cauti cuvintele sau nu esti de incredere.

• Nu manca, nu bea, nu mesteca guma si nu fuma, si nici macar nu intreba daca este ok sa faci oricare din aceste lucruri pe parcursul interviului. Dar, daca intervievatorul iti ofera cafea sau altceva de baut, este ok sa accepti. Este, probabil, mai bine sa refuzi politicos daca ti se ofera o gustare (in afara de situatia in care esti la un pranz pentru interviu), pentru a nu ti se intampla sa scapi firmituri pe jos sau pe hainele tale, sa fii fortat sa vorbesti cu gura plina, sau orice altceva despre care stii ca trebuie sa ai grija atunci cand mananci.

• Daca esti invitat la un pranz pentru interviu, urmeaza toate regulile de buna purtare ale „celor 7 ani de-acasa”. De exemplu, aseaza-ti servetelul in poala, nu comanda nici un fel de mancare complicat sau neplacut mirositor (cu ceapa, usturoi), mesteca cu gura inchisa, nu tine coatele pe masa, si comanda doar feluri moderate ca pret din meniu. Nu comanda bauturi alcoolice, chiar daca intervievatorul face acest lucru. Lasa-l pe acesta sa achite nota de plata, si multumeste-i pentru pranz.

•Citește continuarea articolului aici

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
ziareonline.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie