Cum sa treci peste pierderea sarcinii

Pierderea sarcinii poate fi foarte traumatizanta. Nu numai ca te afecteaza fizic, ci si emotional. In timp ce fizic iti revii destul de repede in urma unui avort spontan vaginal, vindecarea emotionala este de durata mai lunga.
Ca dupa orice pierdere este normal pentru un cuplu sa fie deprimat dupa un avort spontan.

Desi vrei sa pari puternica pentru cei din jur, este normal sa suferi si sa iti acorzi timp pentru a te reface psihic.
Perioada de timp necesara recuperarii psihice difera de la persoana la persoana si nu are legatura cu cat de avansata era sarcina.

Cum se resimte pierderea sarcinii

Sentimentele asociate cu pierderea de sarcina sunt depresia, singuratatea, invinovatirea, furia si invidia pe prietenele care au copii sau sunt insarcinate.
Multe femei se invinovatesc singure pentru pierderea sarcinii. Cred ca daca ar fi facut ceva diferit, daca n-ar fi baut acel pahar cu vin inainte sa afle ca sunt insarcinate, daca ar fi mancat mai sanatos, n-ar fi pierdut sarcina.

Daca aceste sentimente nu trec in scurt timp si incep sa-ti afecteze relatia de cuplu si viata profesionala, apeleaza la un psiholog. Relatia cu partenerul se poate raci.

O pierdere de acest gen, ii determina pe unii oameni sa se inchida in sine, sa se indeparteze de cei dragi. Discutiile legate de pierderea sarcinii sunt dureroase, dar sunt necesare si va vor ajuta sa depasiti mai usor momentul.

Afecteaza cuplul pierderea sarcinii

Daca nu puteti trece singuri peste asta, apelati la consiliere, pentru a va ajuta sa va controlati durerea si sa comunicati mai bine unul cu celalalt.

Familia si prietenii sunt cei la care poti gasi intelegere atunci cand esti deprimata. Din nefericire insa, aceia de care ai cea mai multa nevoie, fac lucrurile si mai dificile, refuzand sa vorbeasca despre ce s-a intamplat.

Desi primul tau impuls este sa te retragi si mai tare in tine si sa te superi, aminteste-ti ca poate evita sa discute pentru a nu te supara si mai tare.

Este important sa fii sincera si deschisa fata de ei, spunandu-le cand esti pregatita sa vorbesti despre avort sau cand nu esti.
Te va ajuta mult sa vorbesti si cu alte cupluri care au trecut prin acelasi lucru.

pierderea sarcinii

Cum depasesti pierderea sarcinii

Iata cateva sfaturi utile care iti vor fi de folos, pentru a suporta mai usor durerea provocata de pierderea de sarcina:

Tine un jurnal. Jurnalul este o modalitate de a te confesa, de a da frau liber emotiilor. Este demonstrat stiintific ca jurnalul ajuta la recuperare in perioadele de depresie.

Stabileste niste reguli. Este confuz pentru apropriatii tai sa stie daca vrei sau nu sa auzi depre alte femei insarcinate sau alte cazuri de avort spontan. Pentru a-i ajuta sa nu faca vreo gafa si pentru a te ajuta pe tine insati, stabileste clar despre vrei sa vorbesti si despre ce nu.

Ia-ti o vacanta. Daca nu te simti pregatita sa dai ochii cu lumea dupa pierderea unei sarcini, ia-ti o vacanta singura sau impreuna cu partenerul si fa ceea ce iti place.

Aminteste-ti. Daca gasesti o modalitate speciala prin care sa-ti comemorezi copilul pierdut, poate transforma o situatie negativa intr-una pozitiva. Unii parinti decid sa faca o slujba memoriala, in timp ce altii aleg sa planteze un copac in curte sau intr-un parc. Altii decid chiar sa-si creeze un site unde sa-si povesteasca experienta si sa-i ajute si pe altii in situatii similare sa treaca mai usor peste suferinta.

Foto: 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie