Cum să vindeci stresul și insomnia cu yoga

Yoga nu este un simplu hobby dupa orele de birou sau in weekend. Cu o veche traditie, aceasta ne poate ajuta sa avem o mai buna igiena a vietii, sa ne controlam stresul si sa alungam tulburarile somnului. Mai multe detalii despre aceste aspecte, despre yoga clinica si legatura ei cu neurostiintele aflam de la Phillip Stevens, consultant in neurofiziologie, care a studiat efectele yoga asupra inimii si creierului, si de la Avisek Majumdar, profesor diplomat al Sivananda Ashram, Kerala, India(yogabucuresti.ro).

 

Ce este yoga?

Phillip Stevens: Cuvantul yoga provine din sanscritul „yug, care inseamna „a injuga si se bazeaza pe vechea modalitate de a inhama doua animale la un jug de lemn. In interpretarea moderna, yoga este adeseori asociata cu „uniunea, unitatea, insa o traducere mai exacta ar fi „cea care uneste sau „cea care aduce echilibru, caci jugul, in realitate, echilibreaza energiile animalelor ce trag plugul sau carul. In dimensiunea umana, yoga se refera la echilibrarea energiilor interne, la ha si la tha. Ha este energia solara, tha este energia lunara, masculinul si femininul, fizicul si mentalul. Asta inseamna yoga: aducerea in balans, in echilibru.

Avisek Majumdar: Alaturi de echilibru si uniune, yoga clasica mai poate fi definita si ca „stiinta si filosofia accelerarii evolutiei umane. Daca este practicata cu regularitate, yoga ne ajuta sa evoluam intr-o maniera naturala si graduala. Functionarea diferitelor facultati fizice si mentale este imbunatatita cu ajutorul diferitelor practici. Yoga devine astfel un proces de autoimputernicire cu optimism, energie, sanatate, astfel incat sa putem infrunta provocarile de zi cu zi intr-o maniera mai relaxata si echilibrata.

 

D-le Stevens, de ce ati ales sa studiati neurostiintele si yoga? Care este legatura dintre ele?

Phillip Stevens: Am ales sa studiez neurologia pentru ca am fost interesat sa aflu cum influenteaza anumite practici yoga inima, creierul si sistemul nervos, de legaturile intre cele doua emisfere ale creierului, precum si de conexiunile dintre inima si minte in contextul medicinei pentru corp si minte, elemente pe care le-am studiat la Harvard. Yoga o practic de mult timp, fara sa stiu ca este yoga, de la cinci sau sase ani, cand, cocotat in pom, intram in stari spontane de meditatie.

Mai tarziu, am aflat ca asta este antar mouna sau „observatorul intern. Imi urmaream senzatiile fizice si auditive, noaptea imi „priveam gandurile, incercand sa le detectez originea, incercand sa aflu de unde vin ele. Apoi, ca adolescent, am participat la cateva cursuri de yoga in cadru organizat. Dupa ce am invatat numeroase tehnici de respiratie de la diferiti profesori, am inceput sa ii intreb despre ele si, fiindca am primit raspunsuri diferite, am hotarat sa pornesc in propria cercetare. Dupa ani, cind m-am intors la universitate, am dorit in mod special sa studiez neurofiziologia si neuropsihologia pentru ca am vrut sa aflu cum functioneaza yoga din perspectiva stiintifica.

 

Poate o postura corporala sa ne transforme calitatea vietii?

Phillip Stevens: Multi oameni asociaza yoga numai cu asana sau posturile corporale, dar asana e doar o mica parte din yoga. Fara constientizare, fara o componenta meditativa si fara o conexiune intre corp si minte, yoga nu exista, este doar un exercitiu fizic. Doar prin constientizare si printr-o componenta meditativa poti afla cine esti si cum reactionezi la lume.

Miscarea fizica este buna pentru corp, caci stimuleaza circulatia sangelui, sistemul imunitar si aduce beneficii starii generale de sanatate, insa componenta mentala e cea care ajuta la transformarea vietii oamenilor. Yoga asana pot fi folosite pentru alinierea structurala si posturala, echilibru si constanta.

Avisek Majumdar: Yoga a considerat mereu ca mintea si corpul sunt inseparabile. Orice afecteaza mintea va influenta si corpul, si invers. Corpul este expresia grosiera a mintii si mintea este expresia subtila a corpului. Fiecare postura yoga, indiferent cat de simpla ar fi, practicata constient, creeaza o legatura mai puternica intre multiplele straturi ale existentei – corpul fizic, corpul pranic, corpul mental, corpul intuitiv si corpul beatitudinii. Cu cat este mai puternica legatura cu natura noastra subtila, cu atat este mai usor accesul la starea de armonie, iar armonia este poarta catre transformarea pozitiva a vietii.

 

Poate fi yoga aplicata clinic?

Phillip Stevens: Absolut! Eu predau studentilor la Medicina aplicatiile dovedite ale meditatiei si relaxarii pentru uzul lor in practica clinica, ofer consultatii clinice pentru probleme legate de somn si stres, insa oamenii ma cauta pentru variate probleme medicale.

S-au gasit dovezi puternice a eficacitatii in epilepsie, in sindromul premenstrual, cu beneficii pentru tulburarile de dispozitie si anxietate, boli autoimune si tulburari emotionale, in boala neoplastica. Primul meu pacient cu o leziune cerebrala isi pierduse simtul echilibrului dupa ce a fost lovit de o masina, el fiind pe bicicleta. Exercitiile corporale bilaterale si cerebrale incorporate in posturile yoga l-au ajutat sa-si recapete o parte din echilibru.

Am avut diversi pacienti cu atac cerebral, o fetita de sase ani cu o rezectie a shutterstock_165971681trunchiului cerebral, ca urmare a cancerului. O mare parte din trunchi a trebuit indepartata. Nu putea nici macar sa respire neasistata de aparatura, dar, incet-incet, am invatat-o sa respire din nou si am putut renunta la aparate. Acum respira normal si ii reantrenam mersul, lucrand cu simetria bilaterala, folosind miscari yoga specifice, meditatia si tehnicile de respiratie.

Daca mergeti la un fizioterapeut si acesta va va misca membrele si corpul, nu se va intampla nimic. Insa daca veti face practica voi insiva, incluzand atat partea de vizualizare interna, cat si miscarea externa, atunci aceasta este yoga. De aceea functioneaza yoga atat de bine. Nu e doar cineva care va manipuleaza si va contorsioneaza intr-o pozitie.

Avisek Majumdar: Din experienta personala a ultimilor ani, ca profesor de yoga, pot spune ca majoritatea oamenilor vine la yoga dupa ce si-a pierdut speranta in medicina moderna. Practicile yoga, atunci cand sunt puse in aplicare cu atitudinea potrivita si intr-un mod stiintific, influenteaza straturile profunde ale mintii si ale constiintei, iar prin adresarea cauzelor bolii, efectele vindecatoare sunt resimtite la toate nivelurile fiintei. Desi in zilele noastre yoga a devenit populara, ca fiind una dintre cele mai eficiente si sigure terapii alternative, yoga nu s-a promovat ca o terapie alternativa, ci mai mult ca un mod de viata.

 

Puteti explica cum ne afecteaza diferitele moduri de respiratie?

Phillip Stevens: Respiratia si practicile pranayama reprezinta un aspect important al stilului de viata yoghin, al meditatiei si relaxarii. Modul in care respiram ne afecteaza diferit ambele sisteme nervoase: simpatic si parasimpatic. Respiratia predominant toracica stimuleaza activitatea sistemului simpatic, iar respiratia abdominala descreste activitatea sistemului simpatic si o creste pe cea a sistemului parasimpatic. Respiratia abdominala cu ritm rar incetineste ritmul cardiac si poate scadea si tensiunea arteriala.

Se crede ca efectele terapeutice ale respiratiei calme si rare ca urmare a interventiei yoga, cu scopul de a reduce hipertensiunea arteriala, se datoreaza receptorilor de intindere din plamani, din intercostali si diafragma, care ajuta la regularizarea raspunsului sistemului nervos.

Pranayama si, in special, respiratia abdominala in ritm rar pot fi eficiente in gestionarea sindromului de colon iritabil, prin intensificarea activitatii sistemului parasimpatic si, ca urmare, intensificarea contractiilor intestinale prin intermediul sistemului nervos enteric.

Respiratia predominant toracica stimuleaza activitatea simpatica si poate cauza o crestere a anxietatii, hipertensiunii si a frecventei atacurilor de panica. Tehnicile de respiratie toracica nu sunt potrivite persoanelor stresate, anxioase sau cu hipertensiune arteriala, pentru ca inima si plamanii sunt organele solicitate mai mult pentru fiecare respiratie si asta poate exacerba simptomele, prin cresterea ritmului cardiac si reducerea oxigenarii, in cazul sangelui arterial la nivelul plamanilor.

Tehnicile yoga ajuta la scaderea frecventei anumitor tipuri de atacuri astmatice si la controlul hipertensiunii arteriale, precum si in cazul diferitelor simptome ale cancerului, in special cele asociate cu stresul. Practicile yoga pot ajuta la imbunatatirea profilului lipidelor, precum si in controlul motor si functionarea plamanilor in diverse boli.

text Cătălina Cristescu

citeste continuarea pe psychologies.ro


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton