Cum sa zambeasca

In apropierea varstei de trei luni, auzi un prim chicotit. Afla cum iti poti face copilul sa zambeasca mai mult si de ce este acest lucru asa de important pentru el si relatia voastra.

Nou-nascutul nu se gadila
Daca vei incerca sa gadili un nou-nascut, vei observa ca o vei face fara succes. Nu va zambi, cu siguranta nu va rade, in cel mai bun caz se va uita mirat la tine.

De ce? Pentru ca, presupun medicii, la varste atat de fragede, bebelusii nu realizeaza ca ei sunt fiinte separate de ceilalti, nu percep actiunea celorlalti asupra lor – si, la urma urmei, nici noi nu ne prea putem gadila de unii singuri, doar actiunea celorlalti ne induce rasul.

Teoria nu prea poate fi verificata insa, de vreme ce bebelusii nu sunt chiar parteneri de dialog si nu ne pot spune cu exactitate ce si de ce simt sau nu.

Noi ne entuziasmam la primele zambete ale lui bebe, fara sa stim ca, de fapt, ele sunt cauzate de un reflex in primele sase saptamani. Cel mai adesea observam zambetul in timp ce bebe doarme – tocmai pentru ca anumite reflexe ale corpului sunt activate in faza REM (Rapid Eye Movement) a somnului, iar unul dintre aceste reflexe este zambetul.

Abia dupa sase saptamani avem de-a face cu un zambet declansat de un stimul anume. Si atunci, insa, zambetul tot nu e un raspuns social, ci unul senzorial – zambeste pentru ca a atins un material moale, sau pentru ca a simtit un miros frumos.

Citeste continuarea in revista BABY – noiembrie.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Revista