Oxiuriaza este frecventă în copilărie, mai ales la preşcolari. Aceşti oxiuri (viermi paraziţi) trăiesc în intestin şi în timpul nopţii femelele coboară la capătul lui şi îşi depun ouăle în zona din jurul anusului. Atunci când copilul se scarpină, ouăle ajung sub unghii şi sunt transmise altora şi înghiţite, iar ciclul reîncepe. Viermii intestinali se pot transmite uşor şi este nevoie de măsuri de igienă stricte pentru a-i eradica.
Viermii intestinali, inclusiv oxiurii, pot provoca mâncărimi intense în jurul anusului şi uneori în zona genitală, în unele cazuri şi dureri. Totuşi, unii copii nu prezintă deloc simptome şi boala poate trece neobservată un timp. Viermişorii pot fi vizibili în zona anală.
Alte simptome prezente mult mai rar:
Unghiile trebuie tăiate scurt pentru a preveni zgârieturile şi, dacă este posibil, copiii nu ar trebui să-şi sugă degetul sau să-şi roadă unghiile. Mănuşile de bumbac pot preveni scărpinatul la copiii care au oxiuri, însă unii din ei nu vor să le poarte.
Spălatul des şi temeinic pe mâini este crucial pentru eradicarea oxiurilor şi prevenirea reinfestării. Lenjeria de corp trebuie schimbată dimineaţa. În timpul nopţii pot fi depuse mai multe ouă, aşa că este important ca zona să fie spălată bine. Prosoapele nu ar trebui folosite în comun pentru a evita infestarea cu oxiuri a altor persoane din familie. Ele trebuie spălate des şi, pentru mai multă siguranţă, e bine să fie fierte. Măsurile de igienă trebuie aplicate timp de şase săptămâni, pentru că aceasta este durata de viaţă a oxiurilor.
Pot fi prescrise diferite medicamente. Acestea nu distrug ouăle, aşa că măsurile de igienă trebuie continuate încă două săptămâni. Ar trebui trataţi toţi membrii familiei.
Chiar cu medicamente şi cu măsuri de igienă, oxiurii pot persista uneori. În acest caz, medicul va recomanda medicamente şi metode de igienă suplimentare pentru a rezolva problema, inclusiv aspirarea şi spălarea frecventă a lenjeriei de pat şi de noapte.
Foto: shutterstock.com