Cum scapi de colici

In primul rand, trebuie sa inveti sa descifrezi daca intr-adevar e vorba despre colici, sau bebe plange din cu totul alte motive.

Un plans „normal”, din alte motive decat colici are urmatoarele caracteristici:

  • este legat de anumite nevoi ale copilului (ii e foame, e ud etc.)
  • apare in momente diferite, nu urmeaza un tipar
  • intensitatea variaza, copilul poate fi linistit prin simpla luare in brate sau prin leganat.

Este vorba despre colici – daca plansul nu pare sa fie provocat de ceva anume, apare cu precadere seara, sunetele sunt intense, spre tipat, iar copilul nu se linisteste nici atunci cand este luat in brate sau i se pune melodia preferata.

Plansul intens trebuie „raportat” medicului care, dupa consultatie, va exclude alte potentiale cauze mai serioase.

De exemplu, plansul-tipat asociat cu episoade de voma indica, de cele mai multe ori, un reflux gastroesofagian, in timp ce acelasi plans „dureros” + episoade de voma de culoare verzuie sunt semne ale unui blocaj intestinal, ceea ce constituie o urgenta medicala.

Pe de alta parte, copiii cu intoleranta la lactoza tind sa fie agitati dupa masa, adesea din cauza durerilor de stomac provocate de formula cu lactoza sau chiar de laptele matern, in care s-a „strecurat” lactoza din laptele de vaca baut de mama care alapteaza.

Dar daca este vorba despre intoleranta, in general apar si alte simptome – mucus in scaune, episoade de voma dupa fiecare masa si, in final, refuzul de a manca.

Analizeaza, deci, simptomele si nu te grabi sa pui diagnosticul de colici. Si chiar daca este vorba despre colici si ti se pare ca cel mic sufera teribil, nu e cazul sa te alarmezi atat de tare.

Cercetatorii au demonstrat ca, desi plang ca si cand ar suferi cumplit, copiii cu colici nu prezinta un nivel al cortisolului (un indicator fizic al durerii) mai ridicat decat al copiilor care nu sufera de colici. Grimasele cumplite pe care le fac bebelusii cu colici nu sunt, deci, cauzate de durerea efectiva, ne linistesc specialistii.

Citeste continuarea in revista BABY – aprilie.
 

URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
ziareonline.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Revista