Cum scapi de stres în 5 minute

Trăim într-un secol în care pentru toate bolile dăm vina pe stres. Și deși toate librăriile sunt pline de cărți care te învață cum să te relaxezi și să scapi de stres, iar internetul este invadat de materiale care de învață tot felul de metode și trucuri antistres, să te relaxezi pare mult mai ușor de spus decât de făcut. Așa că, probabil, titlul 'Cum să scapi de stres în 5 minute' te-a făcut să ridici neîncrezătoare din sprânceană. Totuși, pentru anumite situații specifice, există trucuri care chiar te ajută să scapi de stres în 5 minute. Verifică-le și tu!

 

În trafic: răcorește-te cu puțină mentă!

Cercetătorii de la o universitate din West Virginia au descoperit într-un studiu realizat cu/pe navetiști prinși în trafic la orele de vârf că nivelul acestora de anxietate, oboseală și stres scădea considerabil dacă pulverizau deodorant de mașină cu aromă de mentă. De fapt, orice cu mentă ajută la combaterea stresului, spun cercetătorii. Așa că data viitoare înarmează-te cu brăduț de mașină cu mentă, bomboane mentolate sau pulveriează un parfum pe bază de mentă sau un strop de ulei esențial de mentă pe reverul hainei sau pe încheietura mâinii.

 

Nu mai asculta știrile (în direct)!shutterstock_138658709

Ok, nu spune nimeni să fii complet rupt de realitate, dar renunță la obiceiul de a asculta toate emisiunile de știri în direct. Expunerea la știri negative crește nivelul de stres în mod considerabil. Într-un studiu realizat de medici israelieni, care au observat  55 de pacienți cu dureri cronice înainte și după ce aceștia urmăreau 'știrile de la ora 5', s-a constatat că nivelul de stres și durerea resimțită de pacient erau mult mai intense după expunerea la știri. Cu puține excepții, informațiile pe care le afli  'în direct' nu-ți afectează viața în timp real, așa că te poți pune la punct cu noutățile și la 1-2 ore după ce au fost difuzate cu titlul de 'senzațional'.

 

Nu uita să respiri când lucrezi la computer!

Într-o epocă în care cei mai mulți dintre noi, indiferent de domeniul în care lucrăm, petrecem foarte mult timp în fața computerului sau butonând telefoanele inteligente, a apărut și o boală legată de obiceiurile hi-tech. 'Apnee de ecran' este denumirea pe care i-au dat-o cercetătorii. Cum se maniefestă? Ei bine, se pare că nu prea respirăm când suntem în fața computerului, sau telefonului cu conexiune internet, concentrați să citim mesajele (și să răspundem pe loc). Faptul că nu respirăm ne induce la propriu senzația de anxietate. Fii atentă la tine atunci când lucrezi – dacă observi că uiți să respiri, ia o pauză de la mesaje și inspiră și expiră de mai multe ori – când dai aerul afară, lungește momentul de două ori față de timpul pe care-l consumi inspirând.

 

Nu te plânge în pauze!

Ai 101 lucruri de făcut, toate par urgențe și priorități, și chiar dacă n-ar fi, tot pare că nu-ți ajung 12 (nu 8) ore să le rezolvi! Și când te gândești că la 6 trebuie să iei copilul de la grădiniță și că nu ai pregătit nimic de mâncare totul pare să meargă din ce în ce mai rău. Cine nu s-ar stresa în locul tău? Dar în loc să îți risipești energia ieșind la o țigară cu o colegă bună și plângându-i-te de situația ta, lucru care nu face decât să-ți accentueze experiența deja negativă, poți lua o altfel de pauză. Du-te într-un loc mai liniștit, pune-ți o melodie de relaxare și observă, de departe, furnicarul din jurul tău. Dacă reușești să fii în prezent, dar cumva un observator, nu să-l trăiești ca într-un vortex, starea ta de stres se poate diminua considerabil.

 

foto Shutterstock

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton