Cum se circula legal cu copiii in masina

Alfa cum se circula legal cu copiii in masina dupa modificarile aduse Codului rutier. Astfel, toti soferii care circula cu minori in masina, in Romania, pot trasporta copii doar daca cei mici poarta centura de siguranta sau sunt transportati in scaune speciale pentru copii, adaptate grupei de varsta.

Cum se circula legal cu copiii in masina

In 2015, au fost aduse o serie de modificari asupra Codului rutier in ceea ce priveste transportul copiilor iar soferii trebuie sa respecte o serie de reguli. Daca aceste reguli si obligatii nu sunt respectate, soferii risca amenzi ce pot ajunge pana la cateva sute de lei.

Codul rutier aflat in vigoare stipuleaza ca pentru a putea transporta copii, soferii trebuie sa se asigure ca micutii poarta centura de siguranta sau sistemele de fixare aflate intr-un scaun pentru copii omologat si corespunzator grupei de varsta.

„(1^2) Conducatorii de autovehicule avand locuri prevazute prin constructie cu centuri de siguranta au obligatia sa se asigure ca, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poarta centurile de siguranta sau sunt transportati numai in dispozitive de fixare in scaune pentru copii omologate, in conditiile prevazute de regulament.”

Tot codul rutier stipuleaza ca este interzis transportul copiilor mai mici de 3 ani in masini care nu sunt doate cu centuri de siguranta. Exceptie fac mijloacele de transport in comun si a taxi-urilor.

Cand pot merge copiii fara centura de siguranta

Daca cei mici au mai mult de 3 ani si o inaltime de pana in 150 cm, acestia pot fi transportati cu masini care nu au centura de siguranta, cu conditia ca acestia sa nu stea pe scaunul din fata.

„Conducatorilor de autovehicule le este interzis sa transporte copii in varsta de pana la 3 ani in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta, cu exceptia celor destinate transportului public de persoane, precum si a taxiurilor daca in acestea din urma ocupa orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata, in conditiile prevazute in regulament. Copiii cu varsta de peste 3 ani, avand o inaltime de pana la 150 cm, pot fi transportati in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta doar daca ocupa, pe timpul transportului, orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata.”

Regulamentul de aplicare a Codului rutier stipuleaza ca minorii cu o inaltime de pana la 135 cm pot merge cu masina doar daca sunt fixati sau prinsi intr-un sistem de fixare intr-un scaun pentru copii.

Copiii cu o inlatime mai mare de 135 de cm pot merge cu masina doar daca poarta centura de siguranta insa doar cu conditia ca centura de siguranta sa nu treaca peste gatul sau fata copilului. De asemenea, copiii cu inaltime peste 135 cm pot merge in continuare intr-un scaun sau reductor adaptat grupei de varsta.

Cum de instaleaza corect si legal scaunul auto

Conform regulametului, scaunul auto se instaleaza pe locurile din spate, dar se poate instala si pe scaunul din dreapta soferului insa doar orientat cu spatele catre directia de mers si doar daca masina nu este dotata cu airbag pe locul din dreapta soferului sau acesta a fost dezactivat.

Soferii care nu respecta regulile stipulate in Codul rutier, pentru transportul minorilor, risca amenzi cuprinse intre 580 si 725 de lei si 3 puncte penalizare.

 

Sursa: avocat.net; bpr.politiaromana.ro
Foto: 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau