Cum știi că cel mic e în depresie

Poate ți se pare prea mic ca să fie în depresie, dar mulți copii trec prin stări depresive, fără ca părinții să realizeze. Îți dai seama că ceva e în neregulă cu juniorul tău, dar nu te gândești că ar putea suferi de depresie. Iată câteva semne pe care să NU le ignori.

Plânge mai des, pare mai tot timpul trist, nu mai mănâncă bine, sau, dimpotrivă mânăncă exagerat și în special dulce, are probleme cu somnul – suferă de insomnie, visează urât sau doarme agitat. Copilul care suferă de depresie poate părea răsfățat pentru că este veșnic nemulțumit și irascibil și nu se bucură de lucruri pe care altădată le aprecia.

 Cum se manifestă depresia la copii

La copiii mici manifestările care îți indică faptul că e în depresie sunt în principal fizice – nu mai ia în greutate, în principal din cauza faptului că nu mai mănâncă bine, poate avea dureri abdominale, vărsături, poate trece prin episoade de enurezis sau encoprezis, are modificări subite de dispoziție – e nemulțumit, plânge, face crize de nervi sau distruge jucăriile și devine agresiv cu alți copii.

Juniori 

Simptomele depresive se împletesc cu cele caracteristice anxietății și se observă cel mai bine în chestiuni legate de școală – scade performanța copilului, puterea de concentrare, nivelul de atenție, apar problemele legate de colegi. Copilul se retrage în sine, se simte neînțeles și poate avea și unele manifestări somatice – dureri de cap, de burtă – reale, dar fără cauze fiziologice.

Adolescenți

Dacă ai un adolescent care suferă de depresie, în teorie, este mai ușor să recunoști simptomele, pentru că sunt cam aceleași ca la adult – nu-l mai preocupă nimic din ce-i făcea plăcere, nu are energie, este veșnic obosit, nu poate dormi, este ba îngrijorat de aspectul fizic, ba extre de nepăsător, se simte inutil, neînțeles.

 Ce faci dacă suferă de depresie

Dacă stările proaste durează mai bine de o săptămână-două, e semn că trebuie să iei rapid măsuri. Mergi la un psiholog – apelează la consilierul de la grădiniță sau de la școală, dacă nu îți permiți consultații private.  Netratată, problema se adâncește, iar în cazul adolescenților, depresia se soldează adesea cu tentative de suicid. Chiar dacă nereușite, acestea marchează adolescentul pe termen lung, generând reacții în lanț – comentariile cunoscuților, reproșurile familei – ce apasă toate mai mult asupra celui aflat în depresie.

 

foto Shutttestock

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton