Cum știi că suferi de depresie – primele semne

Dacă s-ar putea face un test pentru depresie, ar fi mult mai simplu – ai afla imediat dacă ești sau nu deprimată și te-ai trata rapid. Cum o astfel de analiză nu există însă, trebuie să verifici dacă nu cumva suferi de unul sau mai multe dintre aceste simptome, căci partea proastă la depresie este că te cuprinde pe nesimțite și chiar când simți că ceva nu e în regulă cu tine, nu prea poți prinde 'vinovatul'.

 

Ai mari fluctuații în greutate

Fiecare persoană reacționează diferit când e deprimată, iar uneori, chiar aceeași persoană are comportamente contradictorii – tocmai de aceea, un prim semn de depresie este schimbarea comportamentului alimentar și, implicit, a numărului de kilograme. Fluctuațiile mari în greutate (+ sau – 5 kilograme în timp relativ scurt) se petrec ca urmare a faptului că din cauza depresiei îți pierzi interesul pentru mâncare sau, dimpotrivă încerci să umpli cu mâncare un gol emoțional.

 

Ți-e frică să dormi

Da, da, ai citit bine! Când ești deprimată, nu dormi foarte bine. Nepuțința de a dormi sau frica de somn este cauzată de gândurile negre și temerea că după ce vei dormi, adică mâine dimineață va fi la fel (sau mai rău). Ca atare, nu-ți mai vine să dormi deloc. Iar lipsa de somn, la rândul ei, induce stări depresive sau le accentuează.

 

Ai tot felul de dureri

Starea de depresie vine la pachet cu o serie de dureri fizice, care reprezintă trasnpunerea în corpul fizic a temerilor, supărărilor, neîmplinilor noastre, care au determinat apariția depresiei – uite care este o hartă emoțională a durerilor și ce se asunde, dincolo de diagnostic, în spatele durerilor.depresie

Nu ai chef de sex

Faptul că nu ai chef de sex poate fi pus pe seama oboselii acumulate (mai ales dacă ai un copil mic sau treci printr-o perioadă grea la birou), dar cel mai adesea este un indiciu de depresie. Lipsa apetitului sexual, chiar când este înțeleasă de partener, declanșează în tine sentimente de vinovăție care accentuează starea de depresie…

 

foto Shutterstock

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Feminin