Cum sunt abuzati copiii in spitalele din Romania

Mamica unui sugar de doar 11 luni, a povestit pentru RFI cum sunt abuzati copiii in spitalele din Romania, dupa ce a fost internata de doua ori cu bebelusul intr-un spital de pediatrie din Sibiu.

Conform Mariei Larisa Casapu, la internare, copiii sunt luati cu forta din bratele mamicilor si trantit efectiv in pat apoi legati de cu sfori de pat pentru a sta „cuminti” cat li se administreaza tratamentul.

In cazul bebelusului Mariei, un bebe de doar 9 luni, acesta a stat legat de pat mai mult de 12 ore desi mamica era langa el si a spus clar ca se poate ocupa de bebelus si se poate asigura ca acesta va sta linistit si nu isi va scoate branula din mana pe durata tratamentului.

In plus, „Pe tot parcursul internării, vorbeau numai cu „ticălosule' și „needucatule' în fața mea. Îmi ziceau că l-am scăpat din mână pentru simplul fapt că nu putea să stea liniștit când îl legau, când îi administrau tratamentul. Dar era prea mic ca să fie atât de cuminte cum își doreau dumnealor.” a mai declarat Maria Larisa Casapu pentru RFI.

„Eram şantajată emoţional. Dacă nu îmi ţineam gura, plecam acasă'

La prima internare, Maria a declarat ca a fost „norocoasa” pentru ca i s-a permis sa stea alaturi de bebelusul ei in spital. La a doua internare insa, Maria nu a mai fost atat de „norocoasa”, pentru ca asistentele au considerat ca bebelusul ei in varsta de 11 luni, este „prea mare” ca sa aiba nevoie de institor si i-au refuzat cererea de a ramane internata alaturi de bebelusul ei.

In plus, cadrele medicale au recurs la santaj, amenintand-o ca daca nu ii convine sa isi lase bebelusul asa in spital, sa il ia casa pe propria raspundere iar daca se intampla ceva cu bebelusul pe drum ele nu au nicio vina.

In ciuda faptului ca Maria le-a explicat ca bebelusul este inca alaptat si este nevoie sa ramana cu el internata, cadrele medicale de la spitalul din Sibiu au refuzat asa ca pusa in aceasta situatie, Maria nu a avut altceva de facut decat sa isi lase bebelusul in spital si sa plece acasa.

Bebelusul a ramas singur in spital timp de 3 zile, iar cand a fost a fost externat era intr-o stare ingrozitoare, dupa cum povesteste mamica lui.

„Când l-am scos, el nu se mai putea ține pe picioare, slăbise foarte mult. Avea buza spartă, probabil de la zbătut, când stătea singur. […] A plâns până acasă. […] În fiecare noapte avea coșmaruri. Rămăsese traumatizat.” a mai declarat mamica pentru RFI.

„Ce facem în momentul în care e un incendiu acolo?”

In cadrul interviului acrodat pentru RFI, Maria a ridicat o problema cat se poate de grava.  Ce se intampla cu copiii in cazul unui incendiu sau al unui cutremur? Cum pot fi evacuati copiii care deja sunt legati de patuturi de catre personalul medical insuficient, daca acestia nu au insotitori?

Intrebari pertinente si legitime la care nu i-a putut oferi nimeni un raspuns.

In incheiere, Maria a tinut sa precizeze „Am tot respectul pentru medicii care mi-au salvat copilul, avem un spital bine dotat, sunt multe lucruri bune, dar de ce nu putem să îl folosim aşa cum e normal?”

Sursa: rfi.ro
Foto: hepta.ro
Text: Simona David


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul