Cum te porți cu copilul când tati e departe

Sărbătorile sunt mai grele când tati e departe. Degeaba îi spui copilului că tati a plecat să câștige bani, ca să-i cumpere mai multe jucării. Copilul îl vrea pe tati și îl vrea acum. Cum să te porți cu copilul când tati e departe.

 

Organizează un program

Un copil are nevoie, oricum, de rutină și un program stabil, care îi conferă siguranță în această lume care pare mai mare și mai înfricoșătoare de când tati este departe. Organizează-ți și tu programul astfel încât să îi poți acorda puțin mai multă atenție.

 

Nu-l forța

Uneori, mama îl forțează pe copil să vorbească la telefon cu tati sau să îi zâmbească în conversațiile video de le Skype, chiar dacă cel mic refuză. Respectă-i refuzul, chiar dacă ție sau lui tati vă este greu. Acesta nu este o dovadă de lipsă de iubire, ci o modalitate pe care cel mic a găsit-o pentru a se autoproteja. Așteaptă-te, la fel, ca atunci când se întoarce tati, cel mic să nu fie prea entuziast. Se va comporta rece, pe de o parte ca o modalitate de a-l pedepsi pe părintele plecat, dar, de fapt, de a se autoproteja, în cazul în care tati dispare din nou.

 

Vorbește pe înțelesul lui

Dacă te întreabă când se întoarce tati nu-i da un răspuns calendaristic – pe care nu-l va înțelege. Dă-i un reper pe care îl poate verifica singur sau care face parte din programul lui – în ziua în care are el serbarea sau atunci când înfloresc floricelele pe care le-ați plantat împreună. Nu-l amăgi, nu-l minți – ține-te de cuvânt pentru că altfel, copilul nu va mai avea nici un fel de reper – cu un tată care l-a abandonat (chiar dacă de nevoie și temporar) și cu o mamă care îl păcălește se va simți trădat, mințit, singur pe lume și cu greu îi vei putea câștiga încrederea din nou.

 

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton