Cum te pregătești pentru alăptat

Pare cel mai natural proces din lume, dar alăptarea nu decurge întotdeauna așa cum ne-am dori. Sânii tăi trebuie pregătiți în vederea misiunii frumoase, dar grele și de durată: să-l hrănească pe bebe timp de 6-8 luni, chiar doi ani, dacă ții cont (și ar fi bine să o faci) de recomandările OMS.
Pentru a asigura un bun start, trebuie sa te pregatesti din timp. Inca din lunile mici de sarcina trebuie sa incepi pregatirea mameloanelor (sfarcurilor) – ele sunt zonele de contact si vor lucra in conditii extreme.

Desi au aparut in ultimii ani si mameloane de silicon, totusi folosirea lor trebuie limitata, copilul nehranindu-se fiziologic prin intermediul lor. Asadar, pe parcursul sarcinii, inca din primele luni, aplica un tratament special sanilor si mai ales mameloanelor: nu le spala cu sapun, ci numai cu apa (dusul sub presiune). La stergere foloseste un prosop aspru.

Daca mameloanele sunt mici sau intrate inauntru (ombilicate) trebuie sa le masezi si chiar sa tragi usor de ele de 10 – 12 ori pe zi, incepand din luna a sasea. Se poate intampla ca sanii sa-si porneasca secretia lactata inca inainte de nastere (luna a VI-a sau a VII-a). Ei se umfla si se ingreuneaza. Pentru ca micile deschizaturi de la nivelul mamelonului sa nu se infunde, sanul trebuie apasat usor (muls) pentru a elibera lichid. Daca mameloanele se inrosesc, ele trebuie curatate bine cu apa si expuse la aer.

Cum stii ca mănâncă suficient?

In primele zile dupa nastere, micutul scade in greutate cam 5 – 10%. Daca ii ajunge laptele matern, el va recupera aceasta pierdere in circa 10 – 14 zile. In primele trei luni, media de crestere in greutate este de 750 g, dar ne punem problema subalimentarii daca pruncul nu castiga mai mult de 250 g in doua saptamani (socotim de la greutatea cea mai mica si nu de la cea cu care s-a nascut) sau 500 g pe luna, in primele trei luni.

Un sugar alimentat corect uda scutecul de circa sase ori si are unul – doua scaune pe zi.

Orice modificare in dieta copilului trebuie facuta doar la sugestia si cu acordul medicului pediatru!

Nu ceda presiunilor soacrei, a moasei ori a altei „persoane de bine, care este de parere ca laptele este prea „lung sau prea „slab si copilul sufera de foame!

Daca vei introduce fara motiv laptele praf, initial spre completare si ulterior in exclusivitate, vei priva copilul de multele beneficii ale laptelui matern, el fiind principala persoana care va avea de suferit!

Recomandari
Redactia.ro
ziareonline.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Sfatul Medicului
Trending news
Mai multe din Nastere