Nu își face temele. Cum îl motivezi?

Cea mai grea pedeapsă pentru unii copii este să-și facă temele. Dacă nu studiază destul de mult, nu va avea rezultate satisfăcătoare, iar tu, ca părinte vei fi dezamăgit de eșecurile lui. De multe ori este necesar să-i impulsionezi cumva să se apuce de lecții cu mai mult interes.

Fii atent însă în ceea ce privește amenințările și pedepsele pe care le aplici pentru a-l determina pe copil să-și facă temele. Aceștia pot fi chiar mai puțin motivați să o facă. Uneori e chiar mai bine să nu le facă, să fie lăsați să eșueze pentru o perioadă și să învețe ceva din asta. Apoi, în cazul în care după câteva săptămâni ei încă nu au învățat o lecție, e timpul să interveniți.

Stabilește o perioadă de timp, pe zi, în care ei trebuie să stea și să-și facă temele. Asta înseamnă că nu au acces la TV, internet, telefon mobil, fără muzică tare (cea în surdină e în regulă, dar nu ascultată la căști, întrucât vor fi tentați să o dea mai tare și asta să le distragă atenția).
Discută cu el. Dacă nu au teme de făcut (sau pretind ei că nu au), tot trebuie să petreacă aceeași perioadă de timp studiind – de ex. să citească lecția și să noteze ideile principale, ce au înțeles ei, sau să scrie cei mai importanți termeni și definitia lor ori să-ți spună cu voce tare ce au învățat. Atâta timp cât își vor petrece timp studiind, vor învăța ceva. Puteți căuta împreună mai multe informații despre un anume subiect și faptul că tu ești entuziasmat va resimtți și el învățarea ca pe o activitate interesantă.
Apelați la un calendar mare (planner). Notează în fiecare zi orice tip de activitate pe care o are de realizat – chiar și extrașcolară – orice care să îl responsabilizeze. Amplasați-l într-un loc cu vizibilate mare (pe peretele din bucătărie sau chiar în camera lui) astfel încât să aibă acces la el destul de des și să nu poată motiva apoi că nu a știut ce are de făcut sau că a uitat să studieze pentru un test.
„Mituiește-l'! Cu moderație! Nu e atât de rău după cum pare – la fel cum tu lucrezi pentru un salariu, și copiii au nevoie de un stimulent pentru a lucra. În cazul în care copilul tău nu este motivat de dorința de a obține o notă mare, atunci trebuie să găsești altceva ca și motivație. Vino cu o recompensă de genul: o seară specială la un film, o excursie de familie sau chiar  o mică recompensă bănească. Identifică-le pe cele care funcționează pentru copilul tău și folosește-le, dar cu moderație și de preferat atunci când și eforturile lui sunt considerabile. Altfel, beneficiile vor fi doar pe termen scurt fără a-l încuraja să dezvolte o înclinare către învățare.
Lasă-l să aleagă. Pentru majoritatea copiilor, calculatorul, televizorul, consolele sau alte gadget-uri sunt motivatori majori. Îi poți permite, de exemplu, să aibă acces jumătate de oră la unul dintre acestea dacă își termină treaba și dacă, bineînțeles, tu ai observat o îmbunătățire a performanțelor lui.
Recompensele pot fi și verbale. Nu ezita să-i spui de fiecare dată cât de mândru ești de el, că a reușit să depășească tot ce înainte i se părea un obstacol și bucurați-vă împreună. Ajută și la consolidarea relației tale cu el.

Trebuie să înveți copilul cum să aibă un comportament bun, să îl ajuți să folosească timpul în mod organizat, să-l faci să înțeleagă că în viață sunt lucruri pe care, chiar dacă nu ești motivat, trebuie să le faci.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau