Cum tratezi diareea la copii

Gastroenterita virală, o infecție bacteriană, paraziții intestinali (cum ar fi Giardia), antibioticele, care modifică flora intestinală – sunt principalii vinovați pentru declanșarea diareei. Diareea este o problemă frecvent întâlnită la copii de toate vârstele. Iată cum tratezi diareea la copii.

 

După un episod de diaree, părinții se îngrijorează în privința mâncării. Dar copiii au suficiente rezerve calorice pentru a rezista fără hrană consistentă câteva zile. Mult mai important este aportul de lichide. Cum tratezi diaree la copii? Indiferent de vârsta pacientului, tratamentul diareei începe cu administrarea de lichide speciale – soluții electrolitice orale, care să înlocuiască lichidele și nutrienții pierduți ca urmare a deshidratării. Administrarea de lichide se face treptat, mai ales dacă cel mic a suferit și episoade de vărsături. Nu dați copilului să bea un întreg biberon/pahar ci administrați lichidul cu lingurița, la fiecare 10-20 de minute.

În cazul în care tolerează lichidele, puteți începe să-i dați alimente solide, dar în cantități foarte mici. Laptele și produsele derivate din lapte sunt de evitat după un episod diareic pentru o perioadă mai îndelungată, căci din cauza diareei, se pierde multă lactază, care este necesară pentru procesarea laptelui de către sistemul digestiv.

Evitați pentru câteva zile măcar, și grăsimile. Medicii recomandă un regim alimentar bazat pe cereale din orez, banane, morcovi fierți , biscuiți simpli (de preferat, fără gluten), și mere coapte. Sucurile din fructe sunt de evitat, iar băturile nu trebuie îndulcite!

Dat fiind că episoadele diareice sunt cauzate de infecții bacteriene, administrarea de antibiotice poate fi recomandată de către medic. În urma tratamentului cu antibiotice, flora intestinală se distruge. Medicul va prescrie și un protector de adimistrat împreună cu antibioticul, iar regimul va trebui urmat mai multe zile după încetarea episoadelor diareice, pentru a da timp florei intestinale să se refacă și a nu suprasolicita sistemul digestiv.

Atenție la iritația de scutec care apare în cazul unui episod diareic, din cauza scaunelor mai acide. Protejați pielea fundulețului și zona inghinală cu unguente speciale, care previn și ameliorează simptomele iritației de scutec. (citește și Probleme de piele)

foto Shutterstock

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton