Cum tratezi iritatiile provocate de scutec

Cei mai multi copii fac iritatii de la scutece. Cauza principala este umezeala retinuta in scutece.

Chair si cele care absorb foarte bine retin umezeala, iar nou-nascutii urineaza foarte des. Orice intra in contact prea mult timp cu pielea bebelusului poate provoca

Factorii care determina aparitia iritatiilor:
– hainutele din material sintetic,
– detergentul de haine,
– lotiunea de corp,
– pudra,
– antibioticele folosite pentru tratarea diverselor afectiuni

Aceste iritatii sunt mai putin frecvente la bebelusii alaptati la san si tind sa apara mai des atunci cand ii treci pe hrana solida.

Cum le previi:
– schimba scutecele cat mai des, de obicei imediat ce a fost murdarit
– curata pielea bebelusului imediat dupa scaun si de fiecare data cand schimbi scutecul si lasa pielea sa se usuce
– nu ii strange prea tare scutecul, lasa pielea sa respire

Tratament
Incearca sa mentii pielea bebelusului cat mai uscata si mai curata, schimbandu-l cat mai des. Curata pielea cu servetele speciale sau cu apa si sapun special. Cu cat il cureti mai bine, cu atat mai repede va disparea iritatia. Daca folosesti lotiune sau pudra, incearca sa le elimini pentru cateva zile. Este posibil ca iritatia sa fie cauzata de una dintre acestea.

Schimbarea detergentului poate cauza, de asemenea, iritatii. Daca iritatia tot nu dispare, incearca sa schimbi marca de scutece folosite.
Este mai dificil daca lucrezi, iar cel mic este tinut in cursul zilei la cresa. Poti sa vorbesti cu personalul de acolo sa-l schimbe mai des.

O simpla iritatie dispare de obicei in cateva zile si poate reaparea dupa cateva zile sau saptamani daca igiena nu este respectata.
Daca totusi, iritatia nu dispare dupa toate incercarile, mergi la medicul prediatru.

Infectia cu candida
O iritatie cauzata de scutece care nu a fost tratata la timp poate foarte usor degenera intr-o infectie cu candida. Bebelusii care iau antibiotice sau cei care sunt alaptati si ai caror mame iau antibiotice sunt mi predispusi la astfel de infectii.

Spre deosebire de o iritatie obisnuita, infectia cu candida se manifesta prin multe umflaturi mici si rosii care apar in zonele afectate. Mai mult, infectia se poate extinde pe suprafata intregii zone pubiene sau in partea inferioara a abdomenului.

Infectia dureaza mai mult de doua zile si nu raspunde la tratamentul pentru iritatiile simple.
Cel mai bun tratament pentru infectiile cu candida sunt cremele cu actiune locala, care se pot procura fara reteta. Vor trece cateva zile pana va disparea iritatia.

Foto: Marian Iorga.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton