Cum treci de la biberon la cănuță

Medicii spun că, după 12 luni, un copil ar trebui să folosească din ce în ce mai puțin biberonul. La 18 luni, ar trebui, cel putin în teorie, să vorbim la trecut despre biberon. Însă 20% dintre copiii de doi ani si 9% dintre cei de 3 ani nu vor să se despartă de vechiul lor prieten, conform unui studiu realizat de americani. Cum treci de la biberon la cănuță. Și când?

 

Folosirea excesivă și pe termen lung a biberoanelor poate cauza apariția cariilor. Aceasta se întâmplă din cauza contactului mai îndelungat cu laptele sau sucul – s-a constatat că cei mici folosesc tetina pe post de suzetă atunci când s-au săturat, în timp ce o cănuță nu le permite asta. În plus, copiii lăsați și după un an în compania biberonului riscă sa aibă bolta palatina deformată din cauza suptului îndelungat.

 

Cum treci de la biberon la cănuță – pas cu pas

  • Îi vom face cunostință celui mic cu o cănuță cu ceva timp înainte de a ne dori să o și folosească. Pe la 6-9 luni, îi putem arăta deja cănuța – o va observa, o va pipăi, ba chiar o va duce la gură. Asta nu înseamnă însă că este pregătit pentru a bea din cănuță. În această etapă bebelușul gustă din orice, gura fiind un important organ de cunoaștere, prin care experimentează gusturi, texturi etc. Citește și Primele 6 luni: ce poate face bebelușul
  • Prima dată când vrem să folosim cănuța în mod funcțional, adică atunci când chiar ne dorim ca cel mic sa bea din ea, este bine să alegem o după-amiază. Dimineața, copiilor le este prea foame pentru a avea chef de experimente, iar seara vor fi suspicioși în legătură cu orice ar interfera cu ritualul lor de noapte bună! Evenimentul trebuie să aiba loc când cel mic poate ține singur mânerul, altfel accidentele vor amana succesul. Nu-i umple cana atunci când bea prima oară – va fi prea grea. Pune-i doar suficient lichid încât să poată bea și folosește, oricum, o cănuță anticurgere.
  • Nu te aștepta să bea din cănuță chiar dacă prima oară a fost un succes. 30 de zile – acesta ar fi, spun specialiștii, intervalul de care este nevoie pentru ca cel mic să se adapteze la noul obicei – de a-și bea laptele, sucul sau ceaiul/apa din cană. Tot specialiștii ne învață să programam această tranziție într-o perioadă fără evenimente (mutare, plecare în concediu etc.), pentru că cei mici sunt bulversați oricum de orice schimbare în programul lor.

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau